18.5 C
Ljubljana
petek, 24 marca, 2023

Madžarski premier Viktor Orban: Trditve predsednice Evropske komisije o pravicah LGBT na Madžarskem so sramotne in zavajajoče!

Piše: Nina Žoher (Nova24tv)

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je obljubila, da bo uporabila vso svojo moč v boju proti madžarskemu zakonu, ki prepoveduje spodbujanje homoseksualnosti in spremembo spola med otroki. Madžarski premier Viktor Orban je pripombe Von der Leynove označil kot sramotne in dodal, da temeljijo na lažnih izjavah.

Na nedavni novinarski konferenci je predsednica Evropske komisije madžarski zakon označila za “sramoto” in dejala, da bo Bruselj v okviru svojih pooblastil sprejel pravne ukrepe, da bi mu nasprotoval. Komisarjem je naročila, naj madžarski vladi pošljejo pismo, da “izrazijo pravne pomisleke, preden zakon stopi v veljavo”.

Orban poudarja, da zakon ščiti pravice otrok
Von der Leynova vztraja, da naj bi zakon diskriminiral ljudi na podlagi njihove spolne usmerjenosti. “To je v nasprotju z vsemi temeljnimi vrednotami Evropske unije.” Madžarski premier Viktor Orban je v poduk predsednici Evropske komisije povedal, da nedavno sprejeti madžarski zakon v resnici ščiti otrokove pravice in zagotavlja pravice staršem. Ker se zakon ne nanaša na pravice glede spolne usmerjenosti ljudi, starejših od 18 let, ne vsebuje nobenih diskriminatornih elementov, poudarja Orban.

Izjava predsednice Komisije je po besedah Orbana sramotna, ker madžarski zakon temelji na enem izmed členov Listine Evropske unije o temeljnih pravicah. “Spolna vzgoja otrok je odvisna od njihovih staršev, boj proti pedofiliji pa je dolžnost države,” je za nemško tiskovno agencijo Dpa pojasnil Orban. “V komunistični Madžarski so homoseksualce preganjali. Danes država ne zagotavlja le pravic homoseksualcev, ampak jih tudi aktivno ščiti,” je poudaril Orban in dodal, da “svoboda posameznika predstavlja največje dobro”. Rekel je, da je potrebno zagotoviti, da se lahko vsakdo svobodno odloči, kako želi živeti. “Ta osnovna zahteva je “dediščina našega svobodnega boja proti diktaturi. Svoboda, za katero smo se borili leta 1989, ne sme biti nikoli več omejena,” je dejal premier Orban.

Foto: epa

“”V idealnem, svobodnem svetu” so ženske enakovredne moškim brez omejitev, ni rasizma, antisemitizma in homofobije, pedofilija se preganja in kaznuje z vso strogostjo zakona, popolno zaščito manjšin zagotavlja država in zakoni o zaščiti manjšin so najstrožji v Evropi. Tam, kjer se ta ideal še ni uresničil, se morajo moški aktivno boriti za enake pravice žensk, kristjani se morajo postaviti proti antisemitizmu in zaščititi svoje judovske sodržavljane, heteroseksualec pa mora homoseksualce zaščititi pred izključevanjem, napadi in diskriminacijo,” je po poročanju V4 Agency še pojasnil Orban.

Nihče se ne vmešava v življenje odraslih!
Madžarska pravosodna ministrica Judit Varga je v povezavi z zakonom poudarila, da novi zakon ni v nasprotju z evropskimi zakoni. “Zagotavlja pravice staršev do odločanja o spolni vzgoji svojih otrok. Izobraževanje ne sme biti v nasprotju z voljo staršev”. Na Madžarskem se po besedah ministrice nihče ne vmešava v to, kako živijo odrasli.

Madžarska pravosodna ministrica Judit Varga. (Foto: FB)

“Madžarska zakonodaja se ne nanaša na življenje in spolne prakse odraslih, starejših od 18 let, niti na tisto, čemur so izpostavljeni kot odrasli na javnem področju. Nočemo posegati v življenjski slog odraslih. Vendar je potrebno zaščititi otroke. V nasprotju s kritikami se ne omejuje svobode, da ima posameznik mnenje, omejuje se le način, kako mnenje preplavi mladoletnika. Ščiti se jih pred dostopom do vsebin, ki so lahko v nasprotju z načeli, po katerih jih vzgajajo starši, dokler sami postanejo odrasli. Svoboda ni samo svoboda izbire / govora / zbiranja / združevanja, temveč tudi pravica braniti naše družine in izobraževati naše otroke,” je izpostavila in dodala, da gre za suvereno pravico. “O izobraževanju svojih otrok bi morali odločati samo starši.”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine