-7.8 C
Ljubljana
sreda, 8 februarja, 2023

Madžarski premier Viktor Orbán: »Dobrodošli, zahodni begunci!«

Piše: Andrej Sekulović

Madžarski premier Viktor 0rbán je nedavno spregovoril o mnogih perečih vprašanjih za madžarski časopis v nemškem jeziku, Budapester Zeitung. Dotaknil se je različnih tem, od madžarsko-nemških odnosov do prihodnosti zahodnoevropske identitete, poroča novičarski portal Remix News.

Orbán je rekel, da so v skoraj vseh pogledih nemško-madžarski odnosi dobri, da pa obstajajo določene politične razlike zaradi različnih prevladujočih ideologij v omenjenima državama. Ob tem je poudaril, da se Nemcem, ki živijo na Madžarskem dobro godi ter da je Madžarska ena redkih srednjeevropskih držav, v kateri je odnos do Nemcev predvsem pozitiven. »Na Madžarskem so Nemci še vedno zelo cenjeni«, je izjavil premier naše sosede. Je pa po drugi strani dodal, da čeprav so gospodarski odnosi med dvema državama utečeni, obstajajo precejšnje razlike na »politični fronti«.

O teh odnosih je spregovoril predvsem v sklopu njegovega nedavnega obiska v Berlinu. »Preden sem se odpravil na pot, sem preučil program trenutne nemške zvezne vlade«, je rekel in ob primerjavi z madžarsko politiko dodal: »Kot, da gre za dva različna svetova! Obe vladi morata najti skupne točke, ki omogočajo skupno sodelovanje, navkljub očitnim razlikam. To je precejšen zalogaj.« Prav tako naj bi bilo za konservativno madžarsko vlado včasih sodelovanje z nemško semaforno koalicijo kar velik izziv. Orbán je šel celo tako daleč, da je Socialdemokratsko stranko sedanjega nemškega kanclerja Olafa Scholza označil za »do Madžarske trenutno najbolj sovražno nastrojeno stranko v Evropi«.

Viktor Orbán je prav tako mnenja, da se Nemčija pomika vse bolj na levo. Rekel je, da ob svojih službenih obiskih v Berlinu, ki se zgodijo približno enkrat na vsaki dve leti, opaža vse večje »progresivne« spremembe v tej državi, ki je, kot pravi, »postala multikulturna družba, kar ni več vprašanje političnega programa, temveč dejstvo«.

Na vprašanje, zakaj se ni odzval na določene kritike nemških medijev in politikov, češ da se pod njegovim vodstvom Madžarska sooča z družbenim in političnim zatonom, je rekel, da spoštuje Nemčijo in se zato vzdržuje tega, da bi jo tudi sam kritiziral. Je pa  opozoril na to, da je v primerjavi z Nemčijo Madžarska danes »otok miru in svobode«. Razložil je, da sedaj v Nemčiji prevladuje liberalna hegemonija, kar pomeni da se pojavlja v javnosti le eno mnenje. »Kdor odstopa od tega mnenja za javnost več ne obstaja. Na Madžarskem imamo po drugi strani pluralistično strukturo v javni razpravi. Imamo tako liberalce kot tudi konservativce. Skozi medije so skoraj enako zastopani v javnem diskurzu. Madžarska družba je veliko bolj pluralna, svobodnejša in mirnejša od nemške družbe«.

Orbán se je prav tako strinjal, da vse več Nemcev svojo prihodnost vidi ravno na Madžarskem, kar je tudi posledica zmede, ki jo v Nemčiji povzroča multikulturalizem. Madžarski premier je tovrstnim »zahodnim beguncem« vsekakor naklonjen ter jih spodbuja, da se preselijo v njegovo državo: »Nemci in drugi Zahodni Evropejci, pridite k nam«, jim je sporočil. »V naslednjih desetih ali dvajsetih letih bo vse več Zahodnih Evropejcev prišlo živeti k nam, saj bodo raje živeli v varni, krščanski državi, ki ceni tradicije«, je ob tem dodal. Prav tako je poudaril, da je migracija iz Zahodne Evrope na Madžarsko »zelo dobra in dobrodošla«, saj verjame, da se morajo Evropejci, ki »hočejo živeti svobodno in v drugačnem okolju kot v njihovih domovinah«, preseliti na Madžarsko. Poudaril je, da bodo sprejeti z odprtimi rokami.

»Madžarska je dežela, v kateri lahko živi veliko večje število ljudi, kot jih trenutno živi na njenem območju. Veselimo se, ko k nam prihajajo tujci, ki jim je všeč naš način razmišljanja«. Orbán je dodal, da čeprav madžarščina ni ravno najlažji jezik za učenje, bodo tujci, ko se je naučijo sprevideli, da gre za fantastičen jezik in jo bodo radi uporabljali. Tako je izpostavil, da ostaja Madžarska odprta za vse, ki »spoštujejo nas in naše tradicije« ter za konec dodal: »Zahodni begunci, dobrodošli!«

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine