-2.4 C
Ljubljana
sobota, 28 januarja, 2023

Madžarski premier Orban ostro obsodil rusko invazijo na Ukrajino

Piše: C. R.

Madžarski voditelj Viktor Orban je po izrednem vrhu EU v Bruslju danes dejal, da države članice EU družno obsojajo rusko vojaško akcijo proti Ukrajini in bodo uvedle enotne sankcije. Ob tem je poudaril še, da “nikomur ne bodo dovolili, da bi Madžarsko pahnil v to vojno,” poroča nemška tiskovna agencija dpa.

“Rusija je napadla Ukrajino. Skupaj z našimi zavezniki v EU in zvezi Nato obsojamo rusko vojaško akcijo,” je Orban dejal v videoposnetku, ki je bil objavljen na njegovi strani na Facebooku.

“Jasno sem povedal, da se bomo zavzemali za madžarske nacionalne interese in da ne bomo nikomur dovolili, da bi Madžarsko pahnil v to vojno,” je še dodal madžarski premier. Voditelji EU so se na vrhu strinjali, da vojna “ne more biti rešitev” v nobeni konfliktni situaciji.

Orban je ob tem poudaril, da so se države članice EU skupaj dogovorile za uvedbo sankcij, ki pa naj ne bi vključevale energije, zato je oskrba Madžarske in drugih držav članic EU z energijo po njegovem še vedno “zagotovljena”, poroča dpa.

Orban je dejal še, da so se voditelji EU na vrhu strinjali o pomenu odgovornega ukrepanja, in dodal, da bi “prenagljene in neodgovorne izjave” lahko ogrozile varnost Evropejcev. Povedal je tudi, da je bila sprejeta odločitev, da se več denarja nameni za varnost držav EU, ki mejijo na Ukrajino, vključno z Madžarsko.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine