0.8 C
Ljubljana
petek, 3 decembra, 2021

Madžarski premier Orbán: »LGBTQ propagando bomo zaustavili pred šolskimi vrati«

Piše: A. S.

Premier Madžarske Viktor Orbán je v svojem govoru na spominski slovesnosti ob 65. obletnici madžarske vstaje proti sovjetskemu terorju 1956 in 15. obletnici protestov leta 2006, kjer je prišlo do spopadov med podporniki Fidseza in policijo, imel govor, v katerem je rekel: »Mi, Madžari, smo sprejeli pravilno odločitev. Vstali smo in se borili«.

Slovesnost je potekala na trgu Erzsébet v Budimpešti, kjer je pred 15. leti prišlo do protestov in spopadov na kateri so, kot je rekel Orbán, na eni strani bili solzivci, na drugi pa ponižan in prevaran narod. »Pred petnajstimi leti sta se ravno na tem vogalu soočili preteklost in sedanjost«, je dejal in nadaljeval: »Na eni strani so bili solzivci, gumjasti naboji, policisti pod krinko in vodni topovi..na drugi strani pa je stal ponižan in prevaran narod, ki je bil znova prisiljen soočiti se z dejstvom, da so mu lagali dan in noč«. Poudaril je, da je v tistem času nova generacija komunistov znova povzročala škodo Madžarski, da pa so »Madžari postali vredni svojega starega slovesa«. Serijo protivladnih protestov in neredov leta 2006 je sicer sprožil posnetek takratnega madžarskega premierja Ferenca Gyurcsányja, ki so pricurljali v javnost in na katerih je priznal, da je njegova Madžarska socialistična stranka lagala, da bi zmagala na volitvah, in da ni dosegla nič omembe vrednega v prejšnjih letih.

Orbán je v svojem govoru prav tako opozoril, da je takratna vlada »na stotine družin porinila v past posojil in mahinacij mednarodnih bank«. Dodal je, da so celo državo prodali tujcem in da bi Madžarski, ko bi na koncu bankrotirala, okoli vratu nataknili zanko Mednarodnega denarnega sklada. »Ko pa smo se vsemu temu uprli so odgovorili s solzivcem, gumjastimi naboji in s policisti na konjih. Ljudem so streljali v oči in pretepali nezaščitene ženske in upokojence«, je še dodal.

Pred množico, ki je prišla pokloniti se spominu na leto 1956, je Orbán rekel tudi, da je trajalo več let, da so »počistili zmešnjavo, ki jo je za seboj pustila levičarska vlada«, vendar pa jim je uspelo Madžarsko znova postaviti na noge.

Dotaknil pa se je tudi perečega vprašanja, ki je obenem tudi del izvora spora z Brusljem, in sicer LGBT ideologije. »LGBTQ propagando bomo zaustavili pred šolskimi vrati«, je rekel in poudaril, da bi se moral Bruselj končno začeti zavedati, da »niti komunisti z nami niso prišli daleč«. V njegovem govoru ni manjkalo niti biblijskih prispodob: »Smo David, za Goljata pa bo bolje, če se nas izogiba«, je rekel in nadaljeval: »Leta 1956 smo globalni komunizem sunili v oko in podrli prvo opeko berlinskega zidu«. Rekel je tudi, da se še vedno soočajo s tistimi, ki mislijo, da Madžari niso imeli prav in poudaril, da bodo dokazali, da so imeli prav tudi tretjič, tokrat tudi glede njihovih stališč do migracij.

Zadnje novice

Sorodne vsebine