4.1 C
Ljubljana
torek, 23 aprila, 2024

Madžarski parlament sprejel zakonodajo Stop Soros

Madžarski parlament je danes sprejel t. i. zakonski paket Stop Soros. Uperjen je proti nevladnim organizacijam, ki jih financira ameriški filantrop George Soros in ki pomagajo migrantom. Poslej bo vsakršna pomoč pri nezakonitih migracijah kaznivo dejanje. V imenu boja proti migrantom je parlament danes spremenil tudi ustavo.

Parlament je v ustavo zdaj zapisal, da nobena oblast “ne sme vplivati na sestavo madžarskega prebivalstva”, s čimer bodo na Madžarskem prepovedali načrtno priseljevanje tujcev. S tem so nasprotovanje evropskemu kvotnemu sistemu preseljevanja beguncev zapisali tudi v ustavo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Poleg tega so v ustavi omejili pravico do zbiranja in svobode izražanja, ki poslej ne bosta smeli biti uporabljeni v škodo zasebne lastnine državljanov, še navaja APA.

Spremembo ustave so poslanci potrdili s 159 glasovi za in petimi proti, zakon o prepovedi pomoči nezakonitim migrantom pa z večino 160 poslancev. Proti jih je bilo le 18.

Zakonodaja je sicer v prvi vrsti uperjena proti dejanjem Sorosa, ki ga vlada pod vodstvom Viktorja Orbana obtožuje, da želi Evropo “preplaviti z milijoni migrantov, da bi tako spremenil krščansko in nacionalno identiteto držav”.

Zakon proti nevladnim organizacijam, ki je bil zdaj sprejet tudi z ustavno večino, predvideva do leto dni zapora za osebe ali skupine na Madžarskem, ki pomagajo nezakonitim migrantom oziroma tistim, ki ne izpolnjujejo pogojev za vložitev prošnje za azil.

Zakon predvideva kazen tudi za tiskanje in razpečevanje letakov, ki prosilce za azil oskrbujejo z zanje potrebnimi informacijami.

“Madžarska varnost mora biti na prvem mestu,” je ob predstavitvi zakona konec maja dejal državni sekretar Csaba Domotor.

Ker je madžarski parlament zakonski paket sprejel ravno na dan beguncev, je to naletelo na ostre kritike tako doma kot v tujini, še poroča APA.

Jezi se tudi Visoki komisariat Združenih narodov za begunce (UNHCR), vendar neuspešno.

O tem zakonskem predlogu naj bi v petek stališče podala tudi beneška komisija Sveta Evrope, vendar ustavnih pravnikov v Budimpešti niso želeli čakati, in so pohiteli, čeprav jih je komisija pozvala, naj parlament vsaj za nekaj dni preloži odločanje.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine