7.2 C
Ljubljana
petek, 7 maja, 2021

Madžarski parlament odločno zavrnil istanbulsko konvencijo, slednja pod pretvezo zaščite žensk pred nasiljem skozi stranska vrata uvaja teorijo spola

Madžarski parlament je na včerajšnji seji zavrnil istanbulsko konvencijo, ki se sicer nanaša na borbo proti nasilju nad ženskami, ob tem je pozval vlado, naj se postavi proti uveljavljanju te konvencije v Evropski uniji, poročajo hrvaški mediji. Omenjeno stališče proti konvenciji je podprlo 115 madžarskih poslancev, 35 jih je bilo proti, dva pa sta se vzdržala.

 

Zanimivo je sicer, da je leta 2014 Orbanova vlada sicer podpisala konvencijo, a je Madžarska nato ni ratificirala. Konvencijo, sicer sestavljeno iz dveh delov, je sestavila posebna strokovna skupina v okviru Sveta Evrope.

Na skrite pasti omenjene konvencije so že leta 2017 opozarjali na Hrvaškem. Istanbulska konvencija namreč prvič v kakšno mednarodno pogodbo uvaja in opredeljuje pojem spola, kot družbene, in ne več kot biološke danosti.  »Spol “pomeni družbeno ustvarjene vloge, vedenja, dejavnosti in lastnosti, ki v določeni družbi veljajo, da so primerne za ženske in moške” (čl. 3. c.) Prav tako konvencija zahteva, »da se zagotovi izvajanje določb te konvencije, in zlasti ukrepov za zaščito pravic žrtev, brez diskriminacije na podlagi spola, rase, barve kože, jezik, vere, političnega ali drugega prepričanja, narodne ali socialne pripadnosti, manjšin, premoženja, rojstva, spolne usmerjenosti, spolne identitete, starosti… “(čl. 4. 3., prim. čl. 43 in 53 poročila).

Prav na te prikrite formulacije, ki se skrivajo za sicer dobrimi nameni preprečevanja nasilja v družini, pa v teh dneh opozarjajo na Madžarskem. Kot poudarjajo, so ključni deli konvencije, ki ščitijo ženske in otroke, že vgrajeni v madžarski pravni sistem. Orbanova stranka pa močno nasprotuje teoriji spola, ki jo sicer skuša skozi stranska vrata v pravne sisteme evropskih držav spraviti razvpita istanbulska konvencija.

 

………………

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine