18.4 C
Ljubljana
torek, 25 junija, 2024

Volilna komisija potrdila dvotretjinsko večino Fidesza in Orbana

Madžarska volilna komisija je danes potrdila, da si je stranka Fidesz predsednika madžarske vlade Viktorja Orbana na minulih parlamentarnih volitvah, ki so potekale 8. aprila, zagotovila dvotretjinsko večino. Fidesz je namreč osvojil 133 od skupno 199 poslanskih mest, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

 

Orban bo tako začel svoj tretji zaporedni in skupaj četrti mandat na čelu madžarske vlade. Drugo mesto je zasedla skrajno desna stranka Jobbik, ki si je zagotovila 26 sedežev. Na tretjem mestu sledijo socialni demokrati z 20 poslanci.

Volilna udeležba je bila 69-odstotna, kar je več kot na volitvah pred štirimi leti. Takrat je bila 61,7-odstotna, je še sporočila volilna komisija.

Dvotretjinska večina Orbanu med drugim omogoča spreminjanje ustave in sprejemanje ustavnih zakonov, še navaja dpa.

V Budimpešti se je v soboto sicer zbralo nekaj tisoč ljudi, ki so protestirali proti domnevni razgradnji pravne države in demokracije ter proti Orbanovi vladi. Pod geslom “Mi smo večina” so udeleženci zahtevali ponovno štetje glasov z volitev 8. aprila, spremembe volilne zakonodaje in zagotovitev svobode medijev.

A njihov protest je izpadel prav smešno, saj je večina Madžarov že izrekla priznanje stranki Viktorja Orbana Fidesz in mu tako podelila mandat za sestavo nove vlade.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine