18.8 C
Ljubljana
sobota, 10 junija, 2023

Madžarska praznuje dan državnosti

Piše: C.R.

Madžari po vsem svetu lahko danes, po dveh letih omejitev Covid-bedingen, ponovno skupaj praznujejo ustanovitev države, in to ne le v duhu. Organizatorji pričakujejo, da se bo dogodkov v Budimpešti in na podeželju udeležilo več sto tisoč ljudi. Dosedanji uspehi v boju proti epidemiji bodo Madžarom omogočili, da bodo lahko praznovali svobodno, skupaj in brez mask.

Dan državnosti je tudi spomin na dejstvo, da madžarski narod že več kot tisoč let živi na tem območju Karpatov v krščanskem, evropskem državnem okviru. Priklicuje duha svetega Štefana, ki je kot apostolski vladar dal duhovne, intelektualne in politične temelje Madžarom in ne-Madžarom, ki so tu živeli in še vedno živijo že deset stoletij.

Za Madžare po vsem svetu je 20. avgust tudi praznik svete hrane, novega kruha. To je dan, ko se iz žita in mlete moke iz vseh delov Karpatskega bazena pripravi madžarski kruh, s katerim se razglasi enotnost nacionalnih delov države, ki jo je razdelil Trianon. V madžarskem svetu ni velike ali majhne skupnosti, v kateri ne bi praznovali tega praznika.

Budimpešta

Tudi letos bodo med podaljšanim vikendom 20. avgusta v prestolnici potekali številni programi. Poleg tradicionalnih prazničnih programov dogodki na dan svetega Štefana vključujejo koncerte klasične in popularne glasbe, festivale, zgodovinske predstavitve, spektakularne parade, razstave, umetniške programe in gastronomska doživetja.

Niz dogodkov se je začel že 19. avgusta ob 16. uri s festivalom ulične glasbe na Trgu svobode in festivalom Szabadrét na Elizabetinem trgu. Na gradu Buda na promenadi Tóth Árpád bo sprehod junakov s spektakularnim igranjem vlog spomnil na sedem pomembnih osebnosti madžarske zgodovine. Hkrati bodo na trgu Kapistrán potekali vojaški programi in koncerti vojaškega orkestra.

Na praznik svetega Štefana bo na trgu pred baziliko svetega Štefana slovesno mašo vodil kardinal-primat Péter Erdő, govornik pa bo škof Pécsa (Fünfkirchen) László Felföldi. Po bogoslužju bo tradicionalna procesija sv. Jobba.

Na aveniji Andrássy bo tudi tokrat potekala tradicionalna procesija, ki bo v seriji spektakularnih premikajočih se instalacij predstavila simbolične figure in simbole krščanstva ter ugledne osebnosti, izumitelje, umetnike in znamenitosti madžarske zgodovine.

Na Ulici madžarskih okusov pred bazarjem v grajskem vrtu lahko obiskovalci poskusijo šentpetrsko pecivo in kruh.

Na ulici Alkotmány je razstava, ki prikazuje kulturno bogastvo in raznolikost države. Na trgu Kossuth bo na ogled rekonstruirani Zlati vlak, vagon za relikvije, izdelan leta 1938 za prevoz svete desnice, čudežno ohranjene desnice svetega Štefana, po državi.

Veliki športniki in olimpijci iz te države bodo predstavljeni na trgu 15. marca. Program vključuje tudi športne igre ter razstavo fotografij in spominkov državnih olimpijcev.

Madžarski oblikovalci, ustvarjalci in obrtniki se bodo v okviru programa Madžarske agencije za modo in oblikovanje predstavili na sejmu Bálna.

Na travniku pred gradom, med promenado Vázsony Vilmos in promenado Vajdahunyad, bo organiziran otroški festival, na katerem bodo družine med drugim lahko uživale v pravljičnih likih Istvána Csukása, nastopih društva Tintaló, komediji hoje na hoduljah skupine Vaga Band in viteških igrah.

Poleg glasbenih in interaktivnih programov si oglejte tudi dvorano svetega Štefana v budimpeštanski grajski palači, ki je bila zvesto obnovljena. Od 20. avgusta do konca meseca si lahko okrašene notranjosti ogledate brezplačno.

Madžarske obrambne sile pripravljajo presenečenje za letalsko parado 20. avgusta v Budimpešti. Poveljnik madžarskih obrambnih sil Romulusz Ruszin-Szendi je dejal, da bo nad Donavo mogoče videti nekaj, česar Madžari še niso videli. Na dan svetega Štefana bo več kot 200 novoimenovanih poročnikov priseglo na trgu Kossuth Lajos pred parlamentom. Nato se bo ob 9. uri začela letalska parada nad Donavo. Na dogodku, ki bo trajal približno tri četrt ure, bodo zastopane skoraj vse madžarske letalske sile.

Približno 35-minutni ognjemet, ki se začne ob 21.00, si je tudi letos vredno ogledati z dobrega razgledišča, saj je bilo za letošnji ognjemet naročenih osemkrat več raket – približno 40.000 – kot prejšnja leta.

Vir: Magyar Nemzet

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine