18.6 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

Madžarska podpira odločitev italijanskega notranjega ministra Salvinija, naj se migrantom onemogoči dostop do italijanskih pristanišč!

Madžarska vlada je prepričana, da ukrepi italijanskega ministra za notranje zadeve Mattea Salvinija glede zaprtja italijanskih pristanišč za nevladne organizacije, ki nabirajo ilegalne migrante s tihotapskih ladij in jih prevažajo v Evropo, predstavlja veliko spremembo glede na obstoječo prakso.

Madžarski minister za zunanje zadeve Peter Szijjártó je v ekskluzivnem intervjuju za Breitbart pohvalil vodjo Lige, ki v novi italijanski vladi zaseda mesto podpredsednika vlade in notranjega ministra, in ga označil kot zelo resno osebo. “Njegova odločitev, da ne dovoli pristanka ladij, ki jih upravljajo nevladne organizacije in so polne nezakonitih migrantov, prestavlja veliko spremembo glede na dosedanjo prakso. Njegov ukrep dokazuje, da je mogoče varovati mejo EU na morju,” je pojasnil.

Mejo na morju je mogoče zaščititi

“Zdi se mi zelo tragično ali frustrirajoče, da je Evropska unija do sedaj sprejemala dejstvo, da pomorske meje v Sredozemskem morju ni mogoče zaščititi. Seveda jo je mogoče. Poglejte Avstralce: imajo daljšo morsko mejo kot celotno Sredozemsko morje in so jo sposobni varovati,” je dodal. “Menim, da je po zadnjih volitvah prišlo do velikega preobrata v italijanski perspektivi evropske migracijske politike.” 

Peter Szijjártó (Foto: epa)

Szijjártó je razkril, da se je njegova država znašla pod velikim pritiskom s strani Evropske unije, da bi pristopila k njenim zahtevam za sprejemanje centralno razdeljenih migrantskih kvot – rešitev, ki jo je blok sprejel po tem, ko je nemška kanclerka Angela Merkel v Evropo povabila vsakogar, ki trdi, da je sirski migrant, kar pa je rezultiralo v prekomernem prihodu migrantov v Evropo. Madžarska se je bila sposobna ubraniti kvotam, in sicer tako, da se je združila s Poljsko, Češko in Slovaško in odločno nasprotovala. “To pa zato, ker se nikoli ne bomo odpovedali pravici, da sami sprejemamo odločitve, kdo lahko pride,” je pojasnil.

Shema kvot se interpretira kot vabilo za nezakonite migrante

Szijjártó je opozoril, da se shema kvot interpretira kot vabilo za nezakonite migrante, to pa prispeva k uspešnosti poslovnega modela tihotapcev. “Takoj, ko rečemo: edina pot v Evropo je tista zakonita, ponovno pridobimo sposobnost nadzora zunanje meje. Zunaj Evropske unije pa vzpostavimo vroče točke, kjer je sprejeta odločitev glede statusa azila. Prepričan sem, da se bo tako priliv migrantov občutno zmanjšal.” Ob tem pa je izpostavil, da evropski voditelji le govorijo o nujnosti zaščite zunanjih meja, govorijo samo o možnostih vzpostavitve vročih točk zunaj ozemlja EU, vendar se v tem pogledu nič ne dogodi.

Foto: epa

Madžarski zunanji minister se očitno strinja s Salvinijem, ki se je nedavno vrnil z misije v Libiji, kjer je dosegel dogovor z vlado, podprt s strani Združenih narodov, da bi morali biti centri za selitev migrantov vzpostavljeni na jugu države, daleč od sredozemske obale.

N. Ž.

Zadnje novice

Sorodne vsebine