17.7 C
Ljubljana
nedelja, 9 maja, 2021

Madžarska odgovarja UNHCR: »Pomoč nezakonitim migrantom ni dejanje človečnosti, pač pa kriminal in varnostno tveganje«

V odgovoru na poziv UNHCR madžarski vladi naj umakne zakon »Stop Soros«, ki je bil predložen v torek, je madžarsko zunanje ministrstvo zapisalo, da je prioriteta madžarske vlade zagotovitev varnosti za madžarske državljane.

Urad Visokega komisariata Združenih narodov za begunce je v torek pozval madžarsko vlado, naj umakne predlog zakona, ki bi po njegovem mnenju znatno omejil nevladne organizacije in zasebnike v prizadevanja za pomoč beguncem in prosilcem za azil. »Azil je temeljna človekova pravica, ne pa kaznivo dejanje,« je dejal Pascale Moreau, evropski vodja UNHCR-a.

Madžarska se ne da!

Madžarsko ministrstvo je v včerajšnji izjavi za javnost  zapisalo, da je UNHCR v zadnjih letih madžarsko vlado več kot desetkrat napadel v zvezi z madžarskih zaščito meja pred nezakonitim priseljevanjem.

Organ ZN trdi, da bi morali imeti migranti prosto pot med državami in da bi nezakoniti prehodi na meji morali ostati nekaznovani, so še sporočili z madžarskega ministrstva. »Madžarska vlada tega ne sprejema« so zapisali v izjavi in dodali, da nezakonite migracije niso temeljna človekova pravica. »Pomoč nezakonitim migrantom ni dejanje človečnosti, pač pa kriminal in varnostno tveganje. Migracije so stvar nacionalne varnosti,« je zapisalo madžarsko zunanje ministrstvo.

Zadnje novice

Sorodne vsebine