13 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

Madžarska napovedala odobritev novih cepiv proti covidu-19

Piše: P.T.

Madžarska, ki je kot prva članica EU že odobrila uporabo ruskega cepiva Sputnik V, pa tudi AstraZenece, bo odobrila uporabo tudi vseh drugih cepiv proti covidu-19, s katerimi so po svetu cepili več kot milijon ljudi in so bila drugod odobrena za nujno uporabo, je danes sporočil vodja kabineta madžarskega premierja Gergely Gulyas.

Gulyas je na redni novinarski konferenci izpostavil, da zaradi dolgotrajnih postopkov dobave cepiva, ki jih je kupila Evropska unija, ne bodo zadoščala za množično cepljenje. Madžarska želi čim prej doseči cilj cepljenja 70 odstotkov prebivalcev, ki ga je postavila Evropska komisija, zato bo potrebovala tudi cepiva iz drugih virov, kot so cepivo AstraZenece, Sputnik V ter cepivo kitajskega podjetja Sinopharm, je dejal.

Nobeno od teh cepiv sicer še ni dobilo dovoljenja Evropske agencije za zdravila (Ema) za uporabo v EU.

Dodal je, da bodo zdravstvene oblasti še naprej ocenjevale vsa cepiva, ki so jih uvozili, poroča madžarska tiskovna agencije MTI.

Madžarska je minuli teden postala prva članica EU, ki je odobrila uporabo ruskega cepiva Sputnik V. Sporočila je tudi, da se je dogovorila za nakup dveh milijonov odmerkov tega cepiva, čeprav je uporaba odvisna od končne odobritve madžarskega regulatorja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Gulyas je danes še napovedal, da bodo v februarju predvidoma naročili pol milijona odmerkov cepiva kitajskega podjetja Sinopharm, da pa je naročilo odvisno od madžarskih inšpektorjev, ki so trenutno na Kitajskem.

Madžarska je minuli teden izdala tudi začasno dovoljenje za uporabo cepiva proti covidu-19 švedsko-britanskega farmacevtskega podjetja AstraZeneca in oxfordske univerze, o katerem naj bi Evropska agencija za zdravila šele odločila, in sicer predvidoma v petek.

Vir: STA

Zadnje novice

Sorodne vsebine