22.5 C
Ljubljana
nedelja, 1 avgusta, 2021

Madžarska delegacija EPP: Glasovanje o poročilu Sargentinijeve je neveljavno!

Evropski poslanci so v sredo v Strasbourgu s 448 glasovi potrdili poročilo o kršitvah temeljnih evropskih vrednot na Madžarskem, s čimer so prvič v zgodovini začeli postopek za sprožitev 7. člena pogodbe EU. Odločitev Evropskega parlamenta morajo sedaj potrditi še države članice Evropske unije. Budimpešta odgovarja, da gre za maščevanje, saj potrebna 2/3 večina na glasovanju sploh ni bila dosežena.

 

Odziv na glasovanje o poročilu

Na glasovanje o poročilu Sargentinijeve se je v sredo v Budimpešti odzval madžarski zunanji minister Peter Szijjarto in ga označil za “majhno maščevanje promigracijskih politikov”. “Madžarska in madžarski narod sta bila kaznovana, ker smo pokazali, da migracije niso potrebne in da jih je moč zaustaviti,” je dejal vodja madžarske diplomacije.

Madžarska vlada odločitev EP, da sprejme Sargentinjino poročilo, šteje za nično in trenutno preučuje potrebne pravne ukrepe.

Izid glasovanja je sleparski

Madžarski zunanji minister Peter Szijjarto je dodal je, da je rezultat glasovanja sleparski. Kot je še dejal, je odločitev v Evropskem parlamentu pokazala, da so politiki, ki so za migracije, v Evropskem parlamentu v večini: “To smo že vedeli, a danes se je izkazalo, a so zagovorniki migracij v večini tudi znotraj Evropske ljudske stranke (EPP).”

Neveljavno glasovanje

Madžarska delegacija EPP meni, da je sprejetje poročila Sargentinijeve neveljavno, ker rezultati ne ustrezajo večini, ki jo zahteva člen 354 PDEU.

»Člen 354 določa, da “Evropski parlament glede 7. člena Pogodbe o Evropski uniji glasuje z dvotretjinsko večino oddanih glasov, ki predstavljajo večino svojih članov.” Ker je bilo oddanih glasov 693, bi bila potrebna dvotretjinska večina 462 glasov za, v resnici pa jih je za glasovalo 448. 2/3 večina torej ni bila dosežena. Naj spomnim, da je skupina EPP trdno prepričala, da se vzdržani glasovi štejejo za oddane glasove, in to stališče je bilo stalno zastopano na konferenci predsednikov z dne 6.9.2018 in ga je ponovno potrdilo zasedanje skupine dne 11.9.2018. Pogodba je glavni vir prava v Evropski uniji in mnenje pravne službe je ne more kar povoziti. Menimo, da je nespoštovanje Pogodbe nesprejemljivo, zlasti v postopku, ki predvideva nadzor nad spoštovanjem pravne države v državi članici in resno ogroža integriteto Evropskega parlamenta.«

Zadnje novice

Sorodne vsebine