19.6 C
Ljubljana
nedelja, 26 maja, 2024

Madžarska bo gostila konferenco evropskih pravosodnih ministrov

Piše: C. R.

Digitalizacija pravosodja in uporaba umetne inteligence bosta glavni temi konference pravosodnih ministrov, ki jo bo Madžarska od torka gostila v okviru madžarskega predsedovanja Svetu Evrope, je v ponedeljek za novičarski kanal M1 povedala madžarska ministrica za pravosodje Judit Varga.

Izbira teme je še toliko bolj razveseljiva, ker je Madžarska pionirka na področju digitalizacije pravosodja, je dejal pravosodni minister.

Cilj srečanja, ki se ga bo udeležilo 38 držav, je tudi izmenjava izkušenj na področju pravne države in spodbujanje razvoja mednarodnih minimalnih standardov, je dodal.

Judit Varga je dejala, da 21. stoletje vse pravosodne akterje postavlja pred izzive digitalizacije in uporabe umetne inteligence. Po njenih besedah digitalizacija olajšuje izvajanje pravosodja, vendar je pomembno, da se pri tem ne kršijo temeljne pravice in vidiki varstva podatkov.

Poudarila je, da je epidemija koronavirusa močno pospešila digitalizacijo pravosodja po vsej Evropi in da na primer na Madžarskem ni zaostankov. “To kaže tudi na to, da je na področju digitalizacije pravosodja še veliko neizkoriščenih možnosti,” je dejal minister.

Judit Varga je v odgovoru na vprašanje Odbora Evropskega parlamenta za državljanske svoboščine, pravosodje in notranje zadeve (LIBE) o obisku preiskovalne delegacije na Madžarskem povedala, da je po njenih izkušnjah ta preiskava del političnega lova na čarovnice, kar se je odražalo tudi v sestavi delegacije. Štirje od sedmih članov komisije so bili levičarji, le eden od treh desničarjev pa je bil “pravi desničar”, kar pomeni, da so imeli povsem drugačne poglede na družino in priseljevanje.

“Naša naloga je, da ne glede na obtožbe zagotovimo najbolj natančne pravne odgovore,” je dejal Varga.

 

Ta članek je bil prvič objavljen na portalu MAGYAR HÍRLAP, našem partnerju v EVROPSKEM MEDIJSKEM SODELOVANJU.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine