4.9 C
Ljubljana
sreda, 22 marca, 2023

Madurova zapora ni pomagala – Guaido kljub prepovedi uspel priti na koncert v Kolumbiji

Venezuela je v petek zaprla mejo v Kolumbijo v zahodni državi Tachira, potem ko je vodja opozicije Juan Guaido kljub prepovedi potovanja tam prečkal mejo in se v bližnjem kolumbijskem obmejnem mestu Cucuta udeležil dobrodelnega koncerta za pomoč Venezuelcem.

 

Venezuelska podpredsednica Delcy Rodriguez je “začasno zaprtje vseh mostov” na meji zvezne države Tachira utemeljila z “nezakonitimi grožnjami kolumbijske vlade miru in suverenosti Venezuele”, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Guaido se je v petek udeležil dobrodelnega koncerta, ki ga je v Cucuti pripravil britanski milijarder Richard Branson. Pred množico je zatrdil, da mu je pri prečkanju meje, skupaj s konvojem pomoči, pomagala venezuelska vojska. Če to drži, gre za pomemben podatek, saj je najmočnejši adut za ohranitev Nicolasa Madura na položaju predsednika prav podpora vojske.

“Sprejem humanitarne pomoči ni beračenje. Prebivalci Venezuele ne beračijo, upirajo se diktaturi,” je dejal samooklicani začasni predsednik Venezuele, ki ga je priznalo okoli 50 držav, tudi ZDA.

Okoli njega so bili predsedniki Kolumbije, Čila in Paragvaja, ki so pred tem obiskali center za zbiranje pomoči za Venezuelce, od koder naj bi več tisoč prostovoljcev danes pomoč preneslo v Venezuelo. V Cucuti je shranjenih okoli 600 ton hrane, zdravil in higienskih pripomočkov, ki so jih v glavnem prispevale ZDA. Kako bo opozicija to pomoč spravila mimo vojakov, ki jih je na mejo poslal Maduro, ni povsem jasno.

Maduro, ki zavrača svoj odstop, vidi v pomoči pretvezo za vojaško intervencijo ZDA in ji ne dovoli v državo. Izid današnjega dogajanja bo tako morda odvisen od vojske, ki varuje mejo, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Koncerta se je udeležil tudi predstavnik predsednika ZDA Elliott Abrams. Venezuelsko vojsko je pozval, naj prisluhne brezupu rojakov, ki potrebujejo hrano in zdravila. Kolumbijski predsednik Ivan Duque pa je vojsko pozval, naj bo na “na pravi strani zgodovine”.

Koncerta, na katerem naj bi zbrali 100 milijonov dolarjev, se je udeležilo okoli 320.000 ljudi.

Le nekaj sto metrov stran na drugi strani meje pa je Madurova vlada prav tako pripravila koncert in sicer pod naslovom Ničesar za vojno. Venezuelska televizija je predvajala posnetke, na katerih je bilo videti veliko množico ljudi.

Maduro je napovedal, da bi lahko zaprl celotno mejo s Kolumbijo, potem ko je že zaprl zračne in morske poti do nizozemskega otoka Curacao in kopensko mejo z Brazilijo, kjer prav tako čaka več ton pomoči za Venezuelce.

Caracas naj bi na mejo z Brazilijo namestil vojsko in tanke. V petek sta bili na meji ubiti dve osebi, ko so venezuelski vojaki začeli streljati na množico ljudi, ki je skušala preko meje prepeljati humanitarno pomoč.

Washington je obsodil nasilje in opozoril, da bodo kaznovane kršitve človekovih pravic Madura in tistih, ki mu sledijo. “Svet vas gleda,” so poudarili v Beli hiši in dejali, da mora venezuelska vojska omogočiti humanitarni pomoči, da mirno pride v državo.

Brazilija je sporočila, da ima ob meji 200 ton pomoči v mestu Paracaima in da je Guaidojeva odgovornost, kako jo bo prepeljal v Venezuelo.

Ob dostavi pomoči v Venezuelo, ki jo je za danes napovedala opozicija mesec dni po tem, ko se je Guaido razglasil za predsednika, so za danes tudi napovedane demonstracije obeh strani.

Generalni sekretar ZN Antonio Guterres je v petek na srečanju venezuelskega zunanjega ministra Jorgeja Arreazo pozval, naj oblasti ne uporabijo smrtonosne sile proti protestnikom. Minister je zagotovil, da vojska ne bo imela nikoli ukaza, da strelja na civiliste in da je vojska na meji zato, da brani venezuelsko ozemlje pred oboroženim napadom.

Venezuelci sicer že več let zaradi gospodarske krize, ki jo je deloma povzročila tudi mednarodna gospodarska blokada pod vodstvom ZDA, trpijo hudo pomanjkanje tako osnovnih življenjskih potrebščin kot tudi zdravil. Po ocenah ZN je iz Venezuele od leta 2015 odšlo okoli 2,7 milijona ljudi.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine