31.9 C
Ljubljana
nedelja, 14 julija, 2024

Madurov režim vse bolj izčrpava Venezuelce – prekinil je vse zračne in pomorske povezave z otokom Curacao, kamor prihaja humanitarna pomoč

Venezuelska vojska je v torek sporočila, da je prekinila zračne in pomorske povezave z otokom Curacao, kjer se zbira humanitarna pomoč za Venezuelce. Vojska je prav tako v stanju pripravljenosti na mejah, da bi preprečila morebitne kršitve ozemeljske celovitosti.

 

Opozicijski voditelj in samooklicani začasni predsednik Juan Guaido je obljubil, da bo v soboto v državo “na tak ali drugačen način” pripeljal pomoč, čeprav si vojska prizadeva, da bi to preprečila.

Potem ko je ameriški predsednik Donald Trump venezuelske vojaške poveljnike pozval, naj izberejo “pravo stran”, so ti znova potrdili zvestobo predsedniku Nicolasu Maduru. “Oborožene sile bodo ostale nameščene in v pripravljenosti na mejah, da bi se izognili kršitvam ozemeljske celovitosti,” je sporočil obrambni minister Vladimir Padrino.

Regionalni vojaški poveljnik Vladimir Quintero je kasneje potrdil poročanje medijev, da je Venezuela prekinila zračne in pomorske vezi s Curacaom in bližnjima otokoma Aruba in Bonaire v Nizozemskih Antilih.

Dostava hrane in zdravil za Venezuelce, ki zaradi hude gospodarske krize živijo v velikem pomanjkanju, je postala središče boja za oblast med Madurom in Guaidojem.

Pomoč se nabira v Kolumbiji blizu venezuelske meje, Guaido pa jo želi pripeljati v državo tudi preko Brazilije in Curacaa. Tiskovni predstavnik brazilskega predsednika je povedal, da glede pomoči sodelujejo z ZDA, da pa bodo prepustili Venezuelcem, da jo prepeljejo čez mejo.

Maduro trdi, da je pomoč zgolj krinka za ameriško invazijo. Za krizo v državi krivi ameriške sankcije in “ekonomsko vojno”.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine