4.9 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

Maduro pripravljen na pogajanja z opozicijo in predčasne parlamentarne volitve, a očitno s figo v žepu

Venezuelski predsednik Nicolas Maduro je danes v pogovoru za rusko tiskovno agencijo Ria Novosti izrazil pripravljenost na pogajanja z opozicijo. Ob tem je izrazil tudi podporo predčasnim parlamentarnim volitvam, ne pa tudi predsedniškim, povzema francoska tiskovna agencija AFP.

 

“Pripravljen sem se usesti za pogajalsko mizo z opozicijo, da se pogovorimo za dobro Venezuele,” je dejal Maduro.

Nadaljeval je, da podpira predčasne parlamentarne volitve, češ da bi bila to dobra oblika politične razprave. Novim predsedniškim volitvam, h katerim so ga v soboto pozvale tudi evropske države in mu postavile osemdnevni ultimat, sicer bodo za začasnega predsednika priznale Juana Guaida, pa ni naklonjen.

“V Venezueli so že bile predsedniške volitve in če želijo imperialisti nove volitve, bodo morali počakati do 2025,” je po poročanju AFP dejal z mislijo na Washington, ki vztrajno poziva k novim predsedniškim volitvam.

Zagotovil je, da v skladu z ustavo popolnoma nadzoruje tudi venezuelsko vojsko. “In bolivarske oborožene sile prikazujejo lekcijo v etiki, zvestobi in disciplini,” je dejal o podpori vojske predsedniku.

Maduro je v intervjuju še obtožil ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da je kolumbijski vladi naročil atentat nanj. “Če se mi bo nekega dneva kaj zgodilo, potem bosta Donald Trump in kolumbijski predsednik Ivan Duque kriva za vse, kar se mi dogaja,” je povedal.

Politična kriza v Venezueli se je zaostrila minuli teden, ko se je opozicijski predsednik parlamenta Juan Guaido na protivladnih protestih razglasil za začasnega predsednika države.

Opozicija zahteva svobodne volitve in ne priznava drugega mandata predsednika Nicolasa Madura, za katerega je prisegel 10. januarja. ZDA ter večina latinskoameriških držav so Guaida priznale kot začasnega predsednika. Podporo Maduru so med drugim izrazile Kitajska, Rusija in Mehika.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine