0.2 C
Ljubljana
nedelja, 29 januarja, 2023

Maduro opazovalce Evropske unije označil za sovražnike in vohune

Piše: Jože Jan

Venezuelski diktator Nicolás Maduro je znova napadel opazovalce Evropske unije in jih obtožil, da poskušajo omadeževati volilni sistem države.

»Evropska unija je prišla kot sovražnik. Z improviziranim poročilom poskušajo očrniti naš volilni sistem. Niso bili mednarodni opazovalci, vohunili so za našim družbenim in gospodarskim življenjem,« je dejal, ko se je vrnil s potovanja po Kubi. Prav tako je kljub očitkom o goljufijah izjavil, da je opozicija imela dobre volilne rezultate. »Imeli smo poštene in transparentne volitve, na katerih je »chavizem pometel«. Revolucija ostaja neporažena, kar je plod prizadevanja venezuelskega ljudstva,« je dejal.

Prejšnji torek je Isabel Santos, vodja opazovalne komisije EU, predstavila predhodno poročilo. Kršitve vladavine prava, uporaba javnih sredstev za politično kampanjo pozicije in manipulacije pri glasovanju so nekatere od ugotovitev opazovalne misije Evropske unije v Venezueli. V tem predhodnem poročilu – končno poročilo bo objavljeno januarja, ko se bo Santos vrnila v Venezuelo – je navedeno, da je volilno kampanjo zaznamovala uporaba državnih sredstev, ni bilo sankcij za nepravilnosti in da je treba Nacionalni volilni svet (CNE) okrepiti v svojih pooblastilih.

V skladu z Madurovimi izjavami je tudi poslanec in bivši podpredsednik Venezuele Diosdado Cabello misijo Evropske unije označil za »neumne«. »Ti ljudje mislijo, da smo kolonija. Pravijo, da bodo znova prišli januarja. A mislite, da lahko pridete v Venezuelo, kadar vam prija? Ne, tovariši, to ni tako!« je dejal.

 

Vir: Infobae, Argentina

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine