0.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 25 oktobra, 2021

Madrid ohranja neposredni nadzor nad Katalonijo

Madrid zaenkrat še ne želi potrditi nove katalonske vladne ekipe, ki jo je minuli konec tedna imenoval njen predsednik Quim Torra, v njej pa so tudi politiki, ki so bodisi v priporu bodisi so se zatekli v tujino. Španska vlada tako zaenkrat ohranja neposredni nadzor nad pokrajino, ki ga je uvedla po lanski razglasitvi neodvisnosti.

Torra je novo vladno ekipo predstavil v soboto, v njej pa so med drugim tudi Jordi Turull in Josep Rull, ki sta trenutno v priporu, ter Antoni Comin in Lluis Puig, ki sta se pred kazenskim pregonom zatekla v tujino.

Madrid sedaj noče objaviti odloka o oblikovanju vlade v uradnem listu katalonske vlade, s čimer dejansko novi vladni ekipi onemogoča prevzem funkcije. Oblasti v Madridu so izbiro članov vlade opisale kot provokacijo, na spletni strani španski časnik El Pais.

Kot še pojasnjuje, bo 155. člen španske ustave, v skladu s katerim Madrid neposredno upravlja s Katalonijo, prenehal veljati, ko bo položaj prevzela nova katalonska vlada in bo njena sestava uradno objavljena v regionalnem uradnem listu.

Danes se je glede tega tudi prvič oglasil španski premier Mariano Rajoy, ki je Torro pozval, naj oblikuje vlado, ki se bo lahko ohranila, bo spoštovala zakonodajo in se “resno pogovarjala”. “Zakon je pravilo igre,” je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP poudaril v nagovoru v mestu Vigo na severozahodu države.

Torra je medtem danes v novem znaku kljubovanja Madridu že obiskal v zaporu pri Madridu priprte katalonske politike, ki so tam pristali zaradi obtožb v povezavi z izvedbo prepovedanega referenduma o neodvisnosti in same razglasitve neodvisnosti 27. oktobra lani.

“V nobeni državi Evropske unije ti zaporniki ne bi pristali v priporu zaradi kaznivih dejanj, ki so jih obtoženi,” je dejal, ko je zapustil zapor Estremera. Dodal je še, da sta Turull in Rull izrazila pripravljenost, da prevzameta funkciji v novi vladi.

Vplivno gibanje ANC, ki podpira neodvisnost Katalonije, je za danes zvečer v Barceloni in Geroni pozvalo k protestom proti nadzoru s strani Madrida in proti “izsiljevanju člena 155”, še piše AFP.

Zadnje novice

Sorodne vsebine