9.4 C
Ljubljana
petek, 1 marca, 2024

Macronov nov minister za izobraževanje črni wokist

Piše: Ivan Šokić

Macronova izbira za novega ministra za izobraževanje je presenetila francosko javnost. Francoski predsednik je namreč izobraževanje prepustil zgodovinarju, ki je svojo celotno kariero zgradil na obtoževanju belcev rasizma.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je za novega ministra za izobraževanje izbral kontroverznega zgodovinarja in direktorja Muzeja za zgodovino priseljevanja Papa Ndiayeja. Novi minister za izobraževanje naj bi bil specialist na področju “družbene zgodovine ZDA in manjšin”. 56-letnik je potomec Senegalca in francoske matere. Njegov črni oče pa ga je zapustil že v rani mladosti.

Mnogi zdaj strahujejo, kaj čaka francoski šolski sistem pod Ndiayevo taktirko. V preteklosti je namreč trdil, da je “protibelski rasizem” del “skrajno desnega besedišča, ki je presegel okvire skrajne desnice in dobil veljavo v veliko bolj osrednjem delu francoskega političnega in družbenega življenja.” Ndiaye je prepričan, da je to “skrajno desno besedišče” potrebno “dekonstruirati.”

Ndiaye se je ravno tako v preteklosti udeleževal srečanj na katerih je bil prepovedan vstop za belce. Eno od takšnih srečanj je bilo leta 2016 na temo “biti črn v Franciji.” Sam medtem vztraja, da ima Francija problem s strukturnim rasizmom, a ne proti belcem.  Poslanec Gilbert Collard je zaradi tega Ndiayeja označil za “nezdružljivega z republikanskim nacionalnim izobraževanjem.”

Novi šolski minister je ravno tako s položaja svetovalca za raznolikost lobiral za manj belih  umetnikov v pariški operi. Kritičen je bil tudi do “pomanjkanja raznolikosti” v operi in priporočal, da umetniška ustanova najame nadzornika za raznolikost, ki bo skrbel za prestroj etnične sestave zaposlenih v operi.

V odziv na njegove kritike je pariška opera prepovedala izvajanje Labodjega jezera, Hrestača in Bajadero. Domnevno zaradi motivov “bele nadvlade”, ki naj bi strašili v naštetih opernih predstavah. En črn labod v jati belih je po novem primer “bele nadvlade”.

Eric Zemmour je Ndiayeja označil za “wokista obsedenega z raso in osebo, ki bo branila svoja prepričanja na škodo naših otrok.” Začasni vodja Naconalnega zora Jordan Bordella je po drugi strani mnenja, da Ndiaye ne zna ceniti vsega kar mu je omogočila Francija. “Pap Ndiaye je arhetip nekoga, ki mu je republika dala vse in dovolila vzpon na podlagi zaslug. A to ga še vedno ne zadržuje, da sistematično ošteva Francijo, njene institucije in njene ljudi kot večne krivce.”

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine