17.2 C
Ljubljana
četrtek, 21 septembra, 2023

Macron pustil Bidna čakati, sam je proslavljal

Piše: Ivan Šokić

Francoski predsednik Emmanuel Macron ni sprejel klica ameriškega predsednika Joeja Bidna, ki mu je želel v nedeljo po razglasitvi predsedniških rezultatov čestitati za ponovno izvolitev. 

“Skušal sem govoriti z njim,” je v novinarjem v ponedeljek povedal ameriški predsednik Joe Biden. “Govoril sem z njegovim osebjem, ker je bil pri Eifflovem stolpu in se zabaval,” je o klicu francoskemu predsedniku Emmanuelu Macronu povedal ameriški predsednik.

Do Macrona mu ni uspelo priti niti zgodaj v ponedeljek, zato je nekdo čestitko Macronu objavil na Bidnovem predsedniškem Twitter profilu. Biden je novinarjem v ponedeljek zatrjeval, da se bo z Macronom slišal kasneje še istega dne. Macron je dal na hladno tudi ukrajinskega predsednika Volodymyrja Zelenskega.

Do ohladitve odnosov med Francijo in ZDA je prišlo zahvaljujoč Bidnovi administraciji. Zaradi posla z jedrskimi podmornicami z Avstralijo, ki so ga ZDA speljale Franciji so lani padale hude besede. Francija je takrat celo odpoklicala ambasadorja v ZDA in Avstraliji.

Macron je tudi kritiziral Bidna zaradi njegovega zaostrovanja retorike proti ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu. Biden pa ravno tako ni izkazal nikakršne podpore Macronu pred samimi volitvami, kakor je to leta 2017 naredil takrat nekdanji ameriški predsednik Barack Obama.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine