0.5 C
Ljubljana
sreda, 21 aprila, 2021

Macron je zamenjal veleposlanika, ker je imel pozitivno mnenje o Orbanu

Francoski predsednik Macron je zamenjal veleposlanika na Madžarskem, ker je imel diplomat pozitivno mnenje o madžarskem predsedniku vlade Viktorju Orbanu.

V zaupnem poročilu svoji vladi z dne 18. junija je ambasador Eric Fournier zapisal, da je Madžarska vzor, kako je treba ravnati z migrantskim problemom, ter da so obtožbe na račun Orbana medijske izmišljotine. Diplomat je še zapisal, da je obtoževanje Orbana antisemitizma v francoskih medijih odvračanje pozornosti od dejanskih antisemitskih izpadov, ki jih zganjajo muslimanski migranti v Franciji in Nemčiji.

Poročilo, ki je »pricurljalo« v medije, je povzročilo precej zadrege francoski vladi in predsedniku Macronu osebno. Sporočil je, da »ne deli pogledov«, zapisanih v poročilu, in da to, kar je zapisano, ni uradna politika francoske vlade. Macron je tako po hitrem postopku odpoklical veleposlanika, ki bo premeščen na neko drugo dolžnost. Francoski predsednik je še dejal, da če bi veleposlanik Fournier svoje poglede izrazil javno, potem ne bi bil zgolj zamenjan, ampak bi bil odpuščen.

Zadnje novice

Sorodne vsebine