17.9 C
Ljubljana
torek, 24 maja, 2022

London želi zmanjšati uporabo avtomobilov za 27 odstotkov

Piše: Jože Jan

Ukrep je del načrta, ki ga je v ponedeljek predstavil londonski župan Sadiq Khan. »Preprečiti moramo, da bi za zdravstveno krizo, ki jo je ustvaril covid, imeli še drugo krizo zaradi slabe kakovosti zraka v mestih.«

Župan Londona Sadiq Khan je v okviru akcijskega načrta »nič emisij« do leta 2030 predlagal zmanjšanje uporabe avtomobilov za 27% v naslednjem desetletju. »Preprečiti moramo, da bi se zdravstvena kriza, ki jo je ustvaril covid, zaradi slabe kakovosti zraka v mestih umaknila novi krizi,« je ob predstavitvi načrta dejal Khan. »Moramo se soočiti s podnebnimi spremembami, onesnaževanjem in zastoji.«

Khan je pred kratkem sprožil alarm zaradi povečanja prometa zasebnih vozil v Londonu na enako raven kot pred pandemijo, medtem ko se je uporaba avtobusov zmanjšala za 30%, uporaba podzemeljske pa za 45%.

Promet je ena največjih skrbi londonskih oblasti. Medtem, ko so se stavbne emisije med letoma 2000 in 2018 zmanjšale za 57% (pisarne) in 40% (domovi), se je promet zmanjšal samo za 7%.

»Časi krize so tudi časi priložnosti,« je dejal Kahn. Med pandemijo je London razširil kolesarske steze in cone za pešce. Pandemija pa je hkrati povzročila tudi večjo uporabo osebnih vozil. Po poročilu, ki ga je Element Energy pripravil za londonski mestni svet, bi prebivalci Londona lahko več kot tretjino voženj z avtomobilom v mestu opravili peš v 25 minutah ali manj, dve tretjini voženj z avtomobilom bi pa lahko nadomestili z vožnjo s kolesom v manj kot 20 minutah.

Onesnaževanje zraka v Londonu povzroči 4000 prezgodnjih smrti na leto. Brez nadaljnjega ukrepanja bi lahko več kot pol milijona Londončanov v naslednjih 30 letih zbolelo za boleznimi, ki jih prepisujejo slabi kakovosti zraka, kar bi javno zdravje stalo 12 milijard evrov. 

Vir: El Mundo, Španija

Sorodne vsebine