4.8 C
Ljubljana
sobota, 8 maja, 2021

London uvedel karanteno za potnike iz Španije

Velika Britanija je v soboto uvedla 14-dnevno karanteno za potnike iz Španije. Za ta ukrep so se odločili zaradi povečanja števila okuženih z novim koronavirusom v Španiji. Britanske letalske družbe so na hitro sprejet ukrep, ki je prizadel številne britanske turiste, kritizirale.

 

Kritični so tudi zagovorniki pravic potrošnikov, saj britanske oblasti ljudem niso dale dovolj časa, da bi se domov vrnili pred uvedbo karantene. V zadnjih dneh je namreč na dopust v Španijo odpotovalo na tisoče Britancev, poroča BBC.

Ljudem, ki so trenutno v Španiji, so svetovali, naj spoštujejo ukrepe lokalnih oblasti. Sicer britanska vlada odsvetuje potovanja v celinsko Španijo. V karanteno pa bodo morali tako potniki iz celinske Španije kot tudi tisti, ki bodo prišli z Balearskih ali Kanarskih otokov.

Med tistimi, ki jih je nov ukrep prizadel, je tudi britanski minister za promet Grant Shapps, ki je v soboto začel dopust v Španiji. Sporočil je, da bo dopust nadaljeval, kot je načrtoval, po koncu pa bo odšel v samoizolacijo.

Španija, ki jo je pandemija novega koronavirusa zelo prizadela, umrlo je več kot 28.000 ljudi, je ena najbolj priljubljenih destinacij za britanske turiste. V Španiji je zadnje dni spet začelo naraščati število okuženih, zlasti na območju Katalonije. V petek so zabeležili več kot 900 novih primerov.

Špansko zunanje ministrstvo je v odzivu na odločitev Londona sporočilo, da je Španija varna za obiskovalce ter da so izbruhi covida-19 izolirani in pod nadzorom.

Katalonske oblasti pa so zaradi naraščanja števila okuženih za prihodnja dva tedna zaprle vse nočne klube in bare.

V Veliki Britaniji so karanteno v začetku junija uvedli za vse, ki pridejo na Otok, nakar so, tudi pod pritiski letalske industrije, več držav iz ukrepa izvzeli. Seznam sproti posodabljajo, med državami, za katere od prihodnjega tedna ne bo več veljala obvezna karantena, je tudi Slovenija.

Poleg Velike Britanije je tudi Norveška napovedala uvedbo karantene za prišleke iz Španije, medtem ko so francoske oblasti državljane posvarile pred potovanji v Katalonijo. Tudi Belgija je omejila potovanja v nekatere dele Španije

Zadnje novice

Sorodne vsebine