10.4 C
Ljubljana
sreda, 28 septembra, 2022

Liz Truss: Rusiji grozijo posledice v primeru vdora v Ukrajino

Piše: C. R.

Zunanja ministrica Liz Truss je Rusijo posvarila, da bo imela “hude gospodarske posledice”, če bo napadla Ukrajino.

Dejala je, da bodo zunanji ministri držav G7, ki se bodo ta konec tedna sestali v Liverpoolu pokazali enotnost in jasno povedali, da bi bila takšna poteza “strateška napaka”.

Trussova je dejala, da morajo Združeno kraljestvo in njegovi zavezniki “odvrniti Rusijo od takšnega dejanja”.

Napetosti naraščajo saj Moskva na meji z Ukrajino kopiči vojaške enote vendar Kremelj zanika, da namerava napasti Ukrajino.

Trussova je ponovila prejšnja opozorila ZDA in njihovih zaveznic ter dejala, da bo skupina G7 “odločno nastopila proti agresiji … v zvezi z Ukrajino”.

Dodala je: “Če bi Rusija ukrepala tako bi bila to strateška napaka, ki bo imela za Rusijo hude posledice.”

Ukrajina meji na EU in Rusijo vendar je kot nekdanja sovjetska republika z Rusijo globoko socialno in kulturno povezana.

Vendar je Rusija Ukrajino obtožila provokacije in zahtevala jamstva proti širitvi zveze Nato na vzhod in namestitvi orožja v bližini svoje meje.

Pred srečanjem G7 se je Trussova v Londonu pogovarjala z ukrajinskim zunanjim ministrom Dmytrojem Kulebo.

Na vprašanje ali lahko izključi vojaški odgovor na Rusko agresijo je Trussova odgovorila, da Združeno kraljestvo sodeluje z Ukrajino pri “obrambnih in varnostnih zmogljivostih”.

“Zagotavljamo jim podporo,” je dejala. “Prav tako si prizadevamo, da bi jim pomagali pri njihovi energetski odpornosti. Tako niso odvisni samo od ruske oskrbe z energijo. In to je način kako bomo pomagali Ukrajini.”

Trussova je dejala, da si Združeno kraljestvo in EU prizadevata zagotoviti, da bi bila zahodna gospodarstva manj odvisna od ruske energije.

Zunanja ministrica je dejala, da bi bil plinovod Severni tok 2 med Nemčijo in Rusijo “problem”, če bi Rusija napadla Ukrajino.

O tem vprašanju bo razpravljala s svojim novim nemškim kolegom na pogovorih skupine G7.

Trussova je dejala: “Nujno moramo zmanjšati odvisnost od ruskega plina in energije. To mora biti del splošne strategije zmanjševanja odvisnosti od netržnih gospodarstev, zmanjševanja odvisnosti od zlonamernih akterjev in zagotavljanja strateške neodvisnosti svobodnega sveta, ki jo potrebuje za preživetje in razcvet.”

Ameriški predsednik Joe Biden in ruski predsednik Vladimir Putin sta imela v torek virtualni vrh namenjen zmanjšanju napetosti v regiji. Biden je dejal, da je Putinu jasno povedal, da bo imel napad na Ukrajino “gospodarske posledice kakršnih še ni videl”.

Vir: bbc.com

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine