11.3 C
Ljubljana
ponedeljek, 20 maja, 2024

Liga in Gibanje pet zvezd za predčasne volitve v Italiji 8. julija

Liga in Gibanje pet zvezd podpirata, da bi v Italiji razpisali nove predčasne volitve 8. julija, če na današnjem posvetu o sestavi nove vlade ne bi dosegli nobenega dogovora. Omenjeni predlog je predsedniku populističnega Gibanja pet zvezd Lugiju Di Maiu podal vodja Lige Matteo Salvini, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

“8. julij je najboljši datum volitev. Di Maio se strinja,” je po pogovoru s predsednikom Gibanja pet zvezd dejal Salvini.

Italijanski predsednik Sergio Mattarella je danes sicer začel nov krog posvetov z najmočnejšimi strankami v parlamentu, da bi našli izhod iz pat položaja, ki je nastal po parlamentarnih volitvah 4. marca, ko nobena politična opcija ni dosegla potrebne večine za oblikovanje vlade, dogovora o koalicijski vladi pa zaenkrat ne morejo doseči.

Tako Liga kot Gibanje pet zvezd zavračata vlado strokovnjakov s časovno omejenim mandatom, ki naj bi do decembra sprejela ustrezno reformo volilne zakonodaje, ter osnutek proračuna, ter vztrajata pri politični vladi.

Gibanje pet zvezd je na volitvah dobilo največ glasov podpore kot posamična stranka, kot zavezništvo pa je slavil desnosredinski tabor, v katerem sta Salvinijeva Liga in Naprej Italija bivšega premierja Silvia Berlusconija. A ne gibanje in ne zavezništvo nista osvojila dovolj glasov podpore, da bi lahko samostojno sestavila vlado, ki bi imela večino v parlamentu.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine