7 C
Ljubljana
četrtek, 6 maja, 2021

Levičarski mestni svet izglasoval zakon, da morajo lokalni časopisi, če želijo še izhajati v mestu, na štirih straneh objavljati sporočila za javnost mestnih oblasti!

Mestni svet Budimpešte, kjer ima levica pod vodstvom župana Gergelyja Karacsonyja večino, je izglasovala odlok, ki grobo omejuje svobodo govora in tiska. Brezplačni časopisi v madžarski prestolnici se bodo lahko distribuirali le, če bodo namenili štiri strani sporočilom za javnost mestnih oblasti. Mestni Fidesz, ki ga vodi Zsolt Lang, je otro protestiral, poroča Magyar Nemzet.

Predstavljajte si, da bi vlada Janeza Janše sprejela zakon, po katerem bi časopisi lahko izhajali le pod pogojem, da bi četrtino ali petino prostora ali časa namenili vladnim sporočilom za javnost. Ali da bi kaj takega na ravni države sprejel na Madžarskem Viktor Orban. Sledil bi medijski cunami, kakršnega najbrž ni bilo. Vse mednarodne organizacije, ki jih tako skrbi svoboda medijev in pluralizacija v Sloveniji in na Madžarskem, bi dobili »ošpice«. Ker pa je to naredila levičarska oblast v Budimpešti, je vse. Tudi v Bruslju so obmolknili.

»Tovariš Rákosi (diktator stalinističnega režima na Madžarskem 1949-1956) bi bil ponosen na takšno shemo,« je komentiral levičarski odlok Zsolt Láng iz Fidezsa. Péter Kovács, župan 16. okrožja v Budimpešti, pa: »Komunistična propaganda ni nič v primerjavi s tem.«

Odlok jasno določa, da bodo brezplačne časopise v Budimpešti delili le tisti založniki, ki bodo štiri strani namenili objavam, ki jih bo izbrala mestna oblast. Zanimivost odloka je, da je bil sprejet v okviru paketa gospodarskega reševanja mesta.

Svetniki Fidezsa so predlagali, naj se o tem odloku glasuje ločeno, a jih je levičarska večina preglasovala.

Zadnje novice

Sorodne vsebine