23.8 C
Ljubljana
torek, 11 maja, 2021

Levičarji na pomirjevalih zaradi odločitve Sodišča EU: Poljska pravosodna reforma ni stvar Bruslja, ampak notranja zadeva Poljske

Sodišče EU je danes zavrnilo prošnjo poljskih sodnikov, naj presodi glede poljske pravosodne reforme iz leta 2017, ki med drugim predvideva disciplinske postopke proti sodnikom. Sodišče s sedežem v Luxembourgu je sporočilo, da ni pristojno za odločanje o tem, ali reforma omejuje neodvisnost pravosodja na Poljskem, ker gre za nacionalno zadevo.

Na Sodišče EU sta se obrnili sodišči v Lodžu in Varšavi, ki sta vprašali glede skladnosti novih poljskih predpisov v zvezi z disciplinsko ureditvijo za sodnike s pravico pravnih subjektov do učinkovitega sodnega varstva.

Sodišči namreč trdita, da se želi oblast na Poljskem z disciplinskim postopkom znebiti določenih ljudi oziroma vplivati na sodne odločitve, so sporočili iz Luksemburga.

Sodišče EU pa je v danes objavljeni odločitvi zapisalo, da spor ni povezan s pravom Evropske unije. Dodatno niso ugotovili povezave med vprašanji glede reform in sporom, o katerih sta sodišči odločali.

Obe poljski sodišči sta se namreč na Sodišče EU obrnili, preden sta podali svojo odločitev v pravnem postopku. Pri enem primeru glede tega, ali mora državna blagajna plačati javna sredstva, pri drugem primeru pa glede izpustitve kaznovanih oseb, ker so te pomagale oblastem.

Je pa Sodišče EU opozorilo, da se ne sme uvesti disciplinskega postopka proti poljskim sodnikom, ker so pri Sodišču EU vložili predlog glede presoje.

Podobnega stališča je bil sicer lani septembra generalni pravobranilec Sodišča EU.

Poljska vladajoča stranka Zakon in pravičnost (PiS) od leta 2015, ko je prevzela oblast, izvaja reformo sodstva, ki po opozorilih EU in drugih kritikov spodkopava pravno državo in ogroža demokracijo. Konec leta 2017 je Evropska komisija zaradi pravosodne reforme proti Poljski uvedla postopek, grozi ji tudi odvzem glasovalnih pravic v EU.

Zadnje novice

Sorodne vsebine