15.5 C
Ljubljana
torek, 21 maja, 2024

Letalo, ki se ga ladijske družbe najbolj bojijo

Piše: Jože Jan

Majhno letalo, zaradi katerega se velike ladje tresejo, ko vozijo po belgijskih vodah. To dvomotorno majhno letalo skenira morje v iskanju sledi razlitja in puščanja prepovedanih snovi s tovornih ladij. Opozori obalno stražo, ki te snovi zbere in na istem kraju ugotovi, ali so ladje kršile predpise in morajo plačati kazen.

»V letalo smo namestili senzor, imenovan »sniffer«. Z njim lahko nadzorujemo emisije ladij. Pravzaprav nadzorujemo, da ladje ne razlivajo žvepla in dušika v morje«, pojasnuje Ward Von Roy, letalski prevoznik.

To je prava revolucija v tej vrsti nadzorniškega dela: »Sistem je zelo učinkovit, ker lahko nadzorujemo do deset ali petnajst ladij na uro, medtem, ko inšpektor v pristanišču lahko nadzoruje le eno ladjo na dan. Tako lahko nadzorujemo veliko več ladij kot kateri koli drug sistem«, pravi Ward Von Roy.

Vsi pozitivni testi se nato preverijo v pristanišču. Globa lahko doseže 300.000 evrov, čeprav se lastniki ladij še bolj kot kazni bojijo, da bi bila zadevna ladja za nekaj časa zaustavljena.

Vir: Euronews

 

 

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine