22.1 C
Ljubljana
ponedeljek, 2 avgusta, 2021

Lesbos: Grkom je prekipelo: požgali so migrantski center, začeli so se spopadi s policijo in lov na predstavnike NVO

Na grškem otoku Lezbos, ki je te dni bolj kot po sloviti starogrški pesnici Sapfo, znan kot ena glavnih zbirnih točk ilegalnih migrantov, ki si želijo v Evropo, te dni gori. Prebivalci otoka imajo dovolj ilegalnih migrantov in njihove nastanitve.

 

“Z otoka Lezbos in drugod prihajajo poročila, da so Grki čez noč napadli več pripadnikov skrajno levih nevladnih organizacij,” so zapisali pri Generation Europa V. “Nemški in nizozemski nevladniki (nekateri zamaskirani kot novinarji in humanitarci) so se morali skriti.”

Grkom na Lezbosu je prekipelo. Zadnjih pet let so morali vsak dan trpeti trope ilegalnih migrantov, zaradi katerih so bili prisiljeni živeti v večnem strahu in na robu brezvladja, zdaj pa so vzeli stvari v svoje roke.

Sprva je šlo za proteste, a ni trajalo dolgo, preden je preraslo v odkrite spopade z grškimi oblastmi. Sodu pa je izbila dno informacija, da želijo grške oblasti zgraditi še en migrantski center na otoku. Grki so ga raje takoj zažgali.
Grška policija je bila prisiljena na lastnih državljanih uporabiti solzivec in gumijaste naboje, so poročali pri RT. Samo v eni noči je bilo ranjenih 50 pripadnikov protiizgrednih policijskih enot in 10 protestnikov.

Kot da to samo po sebi ni bilo dovolj, je turški predsednik Recep Tayyip Erdoğan sporočil, da bo pustil okoli 3,6 milijona migrantom prosto pot v Evropo. Učinek te izjave na Lezbosu je bil primerljiv s polivanjem bencina na ogenj. Grkom je dovolj ilegalnih migrantov.

Samo od nedelje je v gumenjakih prispelo več kot 500 ilegalnih migrantov. Grška obalna straža je Turke opozorila na ilegalce, ko so ti bili še v turških vodah. V odziv so od Turkov dobili sarkazem. “Srečno,” so jim želeli Turki, ki niso imeli nobenega namena, da bi ilegalnim migrantom preprečili nadaljnjo plovbo proti grškemu otoku.

Ivan Šokić

Zadnje novice

Sorodne vsebine