12.3 C
Ljubljana
nedelja, 16 maja, 2021

Le kaj lahko svetovni javnosti na zasedanju Generalne skupščine Združenih narodov sporoči premier Šarec? Slednji se je enkrat že odrekel govoru v evropskem parlamentu, bo tudi tu zamočil?

V New Yorku se v torek začenja splošna razprava svetovnih voditeljev v okviru 74. zasedanja 193-članske Generalne skupščine Združenih narodov, ki se je bo udeležil tudi slovenski premier Marjan Šarec. V ospredju pozornosti bodo podnebne spremembe in razvojna vprašanja, predvidenih pa je pet vrhunskih srečanj in 400 stranskih dogodkov, poroča STA.

 

Splošna razprava v okviru GS ZN bo potekala do ponedeljka, 30. septembra, in sicer z naslovom Nov zagon večstranskim prizadevanjem za izkoreninjenje revščine, kakovostno izobraževanje, podnebne ukrepe in vključevanje.

V osredju podnebne spremembe in globalno segrevanje

Podnebne spremembe so v ospredju že od petka, ko so tudi v mestu New York potekali protesti. Generalni sekretar ZN Guterres je v soboto pripravil mladinski podnebni vrh, v ponedeljek pa bo potekal podnebni vrh svetovnih voditeljev, ki pa se ga predsednik ZDA Donald Trump ne bo udeležil.

ZN imajo na zasedanju GS ZN vsako leto veliko agendo in številne teme, v ospredju pozornosti pa je zadnja desetletja predvsem tisto, kar dela in govori predsednik ZDA. Trump bo v New Yorku le do srede. Govoril bo v torek po predsedniku Generalne skupščine Nigerijcu Tijaninu Mohamedu Bandeju, generalnem sekretarju ZN Portugalcu Antoniu Guterresu ter brazilskem kolegu Jairu Bolsonaru, s katerim spadata v ozek krog voditeljev, ki vsako leto vzbujajo največ zanimanja na GS ZN.

Tokrat bo v ospredju pozornosti predsednik Venezuele Nicolas Maduro, če si ne premisli in ga na zasedanje ne bo, poleg njega pa tudi britanski premier Boris Johnson in iranski predsednik Hasan Rohani. Ta je napovedal, da bo na zasedanju predstavil načrt Teherana za zagotavljanje varnosti v Perzijskem zalivu, Hormuški ožini in Omanskem morju. Tokrat na zasedanje GS ZN ne bo izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja.

Govori ne bi smeli biti daljši od 15 minut, vendar nekateri voditelji tega ne upoštevajo. Govor na prvi dan kmalu za Trumpom sta si med drugim uspela zagotoviti tudi predsednica Hrvaške Kolinda Grabar Kitarović in predsedujoči predsedstvu BiH Željko Komšić. Vrstni red določa kompleksen algoritem glede na položaj govornika, geografsko ravnotežje in čas prijave za govor.

Trump bo po pričakovanjih analitikov na ZN kritiziral Iran in skušal dobiti podporo čim večjega števila držav za sankcije, kot vedno doslej pa bo govor namenjen domačim podpornikom, ki jim bo spet trdil, da je Amerika zanj številka ena, takoj pred Izraelom.

Bela hiša napoveduje, da srečanje z ukrajinskim predsednikom Volodimirjem Zelenskim ostaja na urniku, kljub škandalu z obljubljanjem pomoči, če Ukrajina uvede preiskavo proti sinu demokratskega predsedniškega kandidata Josepha Bidna. Trump mu uradno namerava čestitati za izvolitev in opozoriti na početja Kitajske v Ukrajini.

Do srede ima na sporedu tradicionalni sprejem za vse vodje delegacij, ki ga v torek gosti s prvo damo Melanio Trump, in nekaj bilateralnih srečanj. Med drugim s premierji ali predsedniki Pakistana, Poljske, Nove Zelandije, Singapurja, Egipta, Južne Koreje, Velike Britanije, Indije, Iraka, Japonske in El Salvadorja.

V ozadju medijskega dogajanja bodo dejstva, da svet zaostaja za razvojnim ciljem končanja revščine do leta 2030. Lakota narašča in lani je bilo podhranjenih 821 milijonov ljudi.

Izpusti toplogrednih plinov rastejo, najbolj ranljivi še vedno nosijo največje breme vojn, krivic in uničevanja okolja. Lani je pred vojnami pobegnilo 70 milijonov ljudi, polovica prebivalstva sveta nima dostopa do najnujnejše zdravstvene oskrbe, ženske so žrtve zlorab in nasilja partnerjev, majhne otoške države pa počasi izginjajo v oceane.

Guterres si je boj proti podnebnim spremembam zadal kot eno svojih glavnih prioritet, ponedeljkov podnebni vrh, ki se ga Trump ne bo udeležil, pa naj bi povečal ambicije in spomnil države na zaveze, ki so jih dale v okviru Pariškega podnebnega sporazuma iz leta 2015.

V ponedeljek bo potekal tudi dogodek na visoki ravni okrog univerzalnega zdravstvenega varstva, ob nadaljevanju splošne razprave bo v torek potekal politični forum na visoki ravni o trajnostnem razvoju, v sredo bo proslava 30. obletnice sprejetja Konvencije o pravicah otrok, v četrtek bo potekal dialog na visoki ravni o financiranju za razvoj, pa tudi srečanje na visoki ravni za promocijo Mednarodnega dne za popolno odpravo jedrskega orožja.

V petek, 27. septembra, pa bodo na vrsti majhne otoške države in njihov razvoj. Gre za srednjeročni pregled tako imenovane Samoanske poti, dogovorjene pred petimi leti, ko se je svet dogovoril, da podpre trajnostni razvoj majhnih otoških držav. Odmevnost problema skušajo ZN povečati s prisotnostjo filmskega igralca Jasona Momoe, še poroča STA.

Bo Šarec hvalil marakeško deklaracijo?

Premier Šarec bo prihodnji teden prvič vodil slovensko delegacijo na splošni razpravi svetovnih voditeljev v okviru 74. zasedanja Generalne skupščine Združenih narodov. Ta bo letos potekala z naslovom Nov zagon večstranskim prizadevanjem za izkoreninjenje revščine, kakovostno izobraževanje, podnebne ukrepe in vključevanje.

Premier bo imel govor pred Generalno skupščino ZN v petek, kar je posledica dejstva, da se bo letos GS ZN udeležilo rekordno število voditeljev držav, okrog 116, ki imajo prednost pri delitvi urnika nastopov.

Premier naj bi v govoru izpostavil štiri slovenske prioritete na letošnjem zasedanju, to so vladavina prava, človekove pravice, mednarodni mir in varnost ter trajnostni razvoj. Slovenija ostaja v svetovnem vrhu pri uresničevanju agende trajnostnega razvoja.

Do govora bo imel premier ves teden številne druge aktivnosti. Poleg splošne razprave bo potekalo tudi pet dogodkov na visoki ravni in kar 400 stranskih dogodkov.

Premier se bo v ponedeljek udeležil svetovnega podnebnega vrha ter govoril na razpravi Svetovnega gospodarskega foruma (WEF) o krepitvi evropske vodilne vloge na globalni ravni glede podnebja in zelene ekonomije. Kot član WEF-ove skupine Novi voditelji za Evropo bo premier Šarec nagovoril zbrane v panelu z naslovom Nov zeleni dogovor za Evropo – Evropa kot globalni vodja na področju podnebnih sprememb in zelene rasti. Sodeloval bo tudi na Dialogu voditeljev na temo strateških odgovorov na teroristično propagando.

Šarec se bo v torek udeležil otvoritve splošne razprave, tradicionalnega kosila vodij delegacij v organizaciji generalnega sekretarja ZN Antonia Guteresa, pa tudi otvoritve političnega foruma na visoki ravni o trajnostnem razvoju s temo Megatrendi, ki vplivajo na doseganje razvojnih ciljev tisočletja. Bilateralno pa se bo srečal s predsednikom Gane Nanom Addom Dankwo Akufo Addojem.

V torek zvečer je na sporedu tradicionalni sprejem za vodje delegacij in soproge pri predsedniku države gostiteljice Donaldu Trumpu in prvi dami ZDA Melanii Trump.

V sredo bo potekal Globalni poslovni forum nekdanjega župana New Yorka Michaela Bloomberga, ki se ga bo udeležil tudi premier, ki namerava isti dan obiskati tudi slovensko cerkev Sv. Cirila in patra Martina Krizologa.

Z Guterresom in s predsednikom 74. zasedanja Generalne skupščine ZN Tijanijem Mohamedom Bandejem iz Nigerije se bo Šarec srečal v četrtek.

Poleg Šarca v New York prihajajo tudi minister za zunanje zadeve Miro Cerar, minister za zdravstvo Aleš Šabeder, minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo, pa tudi mladinski delegat Patrik Bole, ki se je v soboto na sedežu ZN udeležil podnebnega vrha mladih, v ponedeljek pa bo član premierjeve delegacije na podnebnem vrhu svetovnih voditeljev, ki ga prireja generalni sekretar ZN Antonio Guterres.

Minister za zdravstvo Šabeder se bo v ponedeljek udeležil prvega srečanja na visoki ravni o univerzalnem zdravstvenem zavarovanju, ki je namenjen vzpodbujanju držav, da zagotovijo to osnovno človekovo pravico vsem svojim državljanom. Minister Pikalo prihaja ob koncu tedna na srečanje o telekomunikacijah v klubu Yale, srečanj Madridskega kluba in neprofitne organizacije Concordia Summit pa se bo udeležil nekdanji predsednik Danilo Türk.

Najobsežnejši program pa ima kot običajno zunanji minister, ki bo na najpomembnejših dogodkih spremljal premierja, ob robu splošne razprave pa se bo med drugim udeležil srečanja ministrov za zunanje zadeve Evropske unije in transatlantskega srečanja ministrov za zunanje zadeve.

Udeležil se bo tudi srečanja ministrov Srednjeevropske pobude, neformalne ministrske mreže za Mednarodno kazensko sodišče, srečanja na visoki ravni o Siriji, zasedanja na visoki ravni Skupine prijateljev mediacije in konference o pogodbi o celoviti prepovedi jedrskih poskusov (CTBT).

Vodja slovenske diplomacije se bo udeležil tudi srečanja Koalicije medijske svobode in Zavezništva za multilateralizem. Zavezanost zagotavljanju medijske svobode in zaščite novinarjev je Slovenija med drugim izkazala tudi s prispevkom za delovanje Globalnega sklada za zaščito medijev, ki je bil vzpostavljen na globalni konferenci o svobodi medijev julija v Londonu.

Na srečanju Zavezništva za multilateralizem, ki ga usmerjata Nemčija in Francija, bo minister podprl skupno pobudo zavezništva o podnebni varnosti. Slovenija se je v okviru koalicije pridružila tudi Pozivu k ukrepanju za krepitev spoštovanja mednarodnega humanitarnega prava ter Pariškemu pozivu k varnosti in zaupanju v kibernetskem prostoru.

V petek bo Cerar gostil tudi ministrsko srečanje Zelene skupine (Green Group). Gre za neformalni forum zunanjih ministrov nekaterih držav, ki se je oblikoval leta 2009 na pobudo Slovenije z namenom dvigniti pomen zelene diplomacije. Poleg Slovenije sodelujejo še Islandija, Kostarika, Zelenortski otoki, Singapur in Združeni arabski emirati.

Skratka, Šarec bo lahko na zasedanju Generalne skupščine ZN verjetno hvalil marakeško deklaracijo, ki jo skuša očitno čim bolj dosledno upoštevati. Glede govora pa se postavlja vprašanje, ali bo tudi tu ravnal tako kot v evropskem parlamentu, ko se je odrekel govoru…

Zadnje novice

Sorodne vsebine