5.1 C
Ljubljana
torek, 20 aprila, 2021

Lavrov na obisku v BiH: Rusija bo spoštovala rezultate volitev v BiH

Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je na obisku v BiH. V Sarajevu je danes dejal, da je Rusija zainteresirana za rezultate volitev v BiH, a nima nobenih izbrancev in da izključno podpira državljane BiH ter bo spoštovala rezultate volitev, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

“Naši izbranci so ljudje, ki bodo glasovali za politike. Nikoli nikomur ne priporočamo, koga naj voli, ker mi podpiramo državljane,” je na skupni novinarski konferenci z zunanjim ministrom BiH Igorjem Crnadakom dejal Lavrov. Dodal je še, da bo Rusija sodelovala s tistimi predstavniki, ki jim bodo državljani BiH izkazali svoje zaupanje.

Volitve v BiH bodo 7. oktobra.

Crnadak je vodji ruske diplomacije zatrdil, da se BiH ne bo pridružila sankcijam Evropske unije proti Rusiji. Ta je za BiH ena od glavnih trgovinskih partneric.

Lavrov je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass v Sarajevu tudi zagotovil, da Rusija trdno stoji za daytonskim mirovnim sporazumom, ter da ne bi smel nihče od zunaj ustvariti kakršnekoli konfrontacije na Balkanu ali sam prevzeti nadzor nad regijo. Pozdravil je tudi dialog med Beogradom in Prištino glede Kosova ter poudaril, da je pomembno, da se uresničijo dogovori, ki so rezultat tega dialoga.

Lavrov je v BiH prispel v četrtek zvečer, danes pa se je v Sarajevu srečal tudi s člani predsedstva BiH. Popoldan je odpotoval še v Banjaluko, kjer se je sestal s predsednikom Republike srbske Miloradom Dodikom in srbskim zunanjim ministrom Ivico Dačićem.

Po srečanju z Dodikom je dejal, da Rusija nasprotuje poskusom Zahoda, da se jo izloči z Balkana pri reševanju odprtih vprašanj, kot so spor med Grčijo in Makedonijo glede imena, pogajanja med Beogradom in Prištino ter spremembe daytonskega sporazuma.

“Prepričani smo, da je treba ta vprašanja reševati ob soglasju vseh zainteresiranih narodov. Nedopustna so dejanja zunanjih igralcev, ki ponujajo umetno izbiro – ali ste z nami ali pa z Rusijo,” je dejal Lavrov na novinarski konferenci z Dodikom.

Ruski zunanji minister pri tem ni neposredno omenil zahodnih držav, vendar je jasno meril na ZDA in Evropsko unijo, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina. Spomnil je, da je bila Rusija del rešitve pri doseganju miru v BiH kot tudi pri Kosovu.

“Rusija je bila skupaj z ZDA in EU avtor daytonskega mirovnega sporazuma in rešitve kosovske krize in ne vidimo nobenega razloga, da se Rusijo izključi iz vseh teh zadev, Balkan pa spremeni v areno za spopade,” je dejal Lavrov.

Zavrnil je tudi možnost sprememb daytonskega sporazuma brez soglasja obeh entitet in vseh treh narodov. “Rusija se zavzema za spoštovanje daytonskega sporazuma in je proti njegovi reviziji. Kakršenkoli reforme so sprejemljive ob soglasju dveh enakopravnih entitet in treh državotvornih narodov,” je poudaril.

Zadnje novice

Sorodne vsebine