20.4 C
Ljubljana
sreda, 24 julija, 2024

Latvijski premier Krišjanis Karinš uradno odstopil

Piše: C. R., STA

Latvijski premier Krišjanis Karinš je danes uradno podal svoj odstop, s čimer je v skladu z ustavo nastopil tudi konec njegove vladne koalicije, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Latvijski premier je skušal preoblikovati vlado in v vrste koalicije priključiti še dve levo usmerjeni opozicijski stranki, kar je bilo v nasprotju z željami preostalih koalicijskih partnerjev, zato je Karinševa koalicija razpadla. Karinš bo sicer začasno ostal na položaju, dokler ne bo oblikovana nova vlada.

Latvijsko vlado je odnesel spor znotraj tričlanske vladne koalicije, ki so jo od decembra lani sestavljale Karinševa liberalno-konservativna stranka Nova enotnost, konservativna Narodna zveza in sredinska Združena lista.

Latvijski premier je namreč skušal preoblikovati vlado in v vrste koalicije priključiti še dve levo usmerjeni opozicijski stranki, kar je bilo v nasprotju z željami preostalih koalicijskih partnerjev, zato je Karinševa koalicija razpadla.

V skladu z latvijsko ustavo odstop predsednika vlade avtomatično pomeni tudi odstop celotnega sveta ministrov. Karinš, ki je bil na položaju od leta 2019, bo medtem ostal na položaju do potrditve nove vlade.

Odhajajoči premier je sicer v ponedeljek ob napovedi svojega odstopa dejal, da naslednje vlade ne želi voditi. Karinševa stranka je za njegovo potencialno naslednico predlagala nekdanjo ministrico za socialne zadeve Eviko Silino.

Predsednik države Edgars Rinkevičs, ki ima mandat za imenovanje novega predsednika ali predsednice vlade, je napovedal, da bo naslednji teden začel pogovore z vsemi parlamentarnimi strankami. Od nove vlade naj bi zahteval, da za krovni cilj določi doseganje povprečne ravni blaginje v EU do leta 2030.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine