4.9 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

Latvija začela graditi ograjo na meji z Belorusijo

Piše: C. R., STA

Latvija je začela graditi ograjo na zunanji meji EU z Belorusijo, je v torek potrdilo latvijsko notranje ministrstvo. Kot je navedlo, je ob meji načrtovana infrastruktura na odseku skoraj 150 kilometrov. Vključevala naj bi tudi patruljne poti, kontrolne stolpe, mostove in druge objekte, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Po podatkih latvijskega notranjega ministrstva trenutno gradijo prvih nekaj kilometrov ograje. V ta namen so s približno 70 odstotkov mejnih odsekov že očistili drevesa in grmovje, je v torek v poročilu vladi zapisalo ministrstvo.

Gradnja varnostne ograje na meji naj bi bila končana do konca februarja 2024, celotna obmejna infrastruktura pa do konca junija 2024.

Kot hitro rešitev so na različnih odsekih meje že postavili bodečo žico. Odločitev o postavitvi stalne varnostne ograje je bila sprejeta, potem ko je konec lanskega poletja več tisoč ljudi prek latvijske meje poskušalo nezakonito vstopiti v EU.

Evropska unija obtožuje beloruskega samodržca Aleksandra Lukašenka, da je migrante iz kriznih regij organizirano pripeljal do zunanje meje EU, da bi pritisnil na zahodne države in jih prisilil, naj odpravijo sankcije, še poroča AFP.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine