20.7 C
Ljubljana
četrtek, 16 septembra, 2021

Laburistično stranko zapustilo sedem poslancev

Laburistično stranko je danes zapustilo sedem poslancev v britanskem parlamentu. Kot razlog so navedli nestrinjanje s politiko vodje laburistov Jeremyja Corbyna glede brexita in antisemitizma. Laburisti so na volitvah maja 2017 osvojili 262 mandatov, zdaj pa jih imajo 248. Nekaj jih je izstopilo že tudi pred tem.

Kot poroča BBC, so iz največje opozicijske stranke izstopili Chuka Umunna, Luciana Berger, Chris Leslie, Angela Smith, Mike Gapes, Gavin Shuker in Ann Coffey.

Umunna, ki je eden vodilnih zagovornikov drugega referenduma o brexitu, je povedal, da so storili prvi korak. Druge laburistične poslance in tudi člane drugih strank pa je pozval k oblikovanju “nove politike”. “Čas je, da zavržemo staromodno politiko te države in ustvarimo alternativo, ki bo v skladu s tistim, kar smo danes, in ki bo državi prinesla politiko, primerno 21. stoletju,” je povedal.

Luciana Berger, ki je bila v preteklosti že večkrat tarča antisemitskih napadov, pa je na novinarski konferenci povedala, da je laburistična stranka postala institucionalno antisemitska in da jo je sram, da bi ostala v njej.

“Zjutraj smo vsi izstopili iz laburistične stranke. To je bila zelo težka in boleča, a potrebna odločitev,” je pojasnila. “Predstavljamo različne dele države, prihajamo iz različnih okolij, rodili smo se v različnih generacijah, a vsi delimo iste vrednote,” je poudarila poslanka in dodala, da ne bodo ustanovili nove politične stranke, temveč bodo v parlamentu kot neodvisna skupina poslancev.

Corbyn je v odzivu izrazil razočaranje, ker omenjeni poslanci ne morejo več delovati za politiko, ki je na volitvah maja 2017 “navdihnila milijone”. “Zdaj je bolj kot kdajkoli čas za združevanje ljudi, za ustvarjanje boljše prihodnosti za vse,” je povedal.

Zadnje novice

Sorodne vsebine