7.4 C
Ljubljana
torek, 16 aprila, 2024

»Kultura odpovedi« znova na udaru: V Nemčiji zaradi rasizma odpovedan znani ruski balet

Piše: A. S.

Berlinski državni balet je prejšnji teden objavil, da letos ne bo izvajal znanega ruskega baleta Hrestač, ki ga je uglasbil Peter Čajkovski. Razlog za to odločitev je, da naj bi predstava vsebovala »rasistične« elemente.

Svojo odločitev je Berlinski državni balet utemeljil na tem, da naj bi bili kitajski plesni kostumi, ki temeljijo na risbah iz leta 1892, ko je bil napisan izvirnik, žaljivi, saj naj bi bolj spominjali na karikature, kot na pristno kitajsko kulturo. S tem naj bi podpirali stereotipe. Sporna je prav tako uporaba t.i. »črnih obrazov«, torej da se nastopajoči »našemijo« v črnce.

Na to odločitev se je odzval tudi ruski veleposlanik v Nemčiji, Sergej Netschajev, ki je za nemški časopis Berliner Zeitung izjavil, da takšno odstranjevanje iz programa spominja na boleče dogodke iz preteklosti in je zaskrbljujoče. Dodal je, da tudi Don Kihot, ki bo zamenjal Hrastača, vsebuje »žaljive elemente«. Obenem pa je poudaril, da »kultura odpovedi«, ki je v Nemčiji vse bolj prisotna, ne odraža splošnih stališč prebivalstva, saj po njegovem mnenju radikalne interpretacije, ki so posledica politične korektnosti, večinoma odvračajo ljudi.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine