10.9 C
Ljubljana
nedelja, 19 maja, 2024

Kultura izključevanja divja v Oxfordu

Piše: Zoltán Wittich

Študenti Univerze v Oxfordu so pred kratkim z zidov univerze odstranili portret kraljice Elizabete II., 150 predavateljev pa je izjavilo, da ne bodo poučevali, dokler univerza ne odstrani kipa Cecila Rhodesa s stavbe v bližini kampusa.

O odstranitvi portreta angleške kraljice Elizabete II. je v torek glasoval študentski svet Magdalenskega kolidža, ki je del Univerze v Oxfordu. V predlogu je navedeno, da je bila odstranitev slike potrebna, da bi prostor postal bolj “vključujoč”, zlasti zaradi občutljivosti tujih študentov, ki jih umetnine, ki se sklicujejo na britansko monarhijo, spominjajo na kolonialne čase.

Na seji odbora je deset udeležencev glasovalo za odstranitev portreta, dva sta bila proti, pet pa se jih je vzdržalo. Zapisnik vsebuje izjave, kot so: “Odstranitev kraljice (v zvezi s tako imenovano kulturo izključevanja) je grozno sporočilo, ki bo razburilo mnoge.” Vendar pa je drug govornik dejal: “Nimamo pristojnosti, da bi odstranili kraljico, ampak gre le za prostor naše skupnosti, ki bi moral biti vključujoč.”

Britanci, ki zelo cenijo monarhijo, so bili še bolj ogorčeni, ker je predlog podal gostujoči ameriški študent Matthew Katzman. Katzman je predsednik študentske organizacije Magdalen Middle Common Room, ki je glasovala za odstranitev portreta. Po Katzmanovih besedah bo slika v prihodnosti shranjena med drugimi umetniškimi predmeti. Dodal je: “Upodobitve kraljeve družine so na številnih mestih v kampusu, zato smo se strinjali, da je zadevna slika nepotreben dodatek v skupni sobi.”

Od svoje ustanovitve leta 1458 je Magdalen College dal številne slavne diplomante, med drugim kralja Edvarda VIII, nekdanjega britanskega finančnega ministra Georgea Osborna, nekdanjega kanadskega predsednika vlade Johna Turnerja in avstrijskega fizika, dobitnika Nobelove nagrade Erwina Schrödingerja. Lani imenovana predsednica Magdalen Collegea Dinah Rose je dejala, da “univerza podpira svobodo govora in politično razpravo, čeprav študenti niso govorili v imenu institucije”. Rose je še dejal: “Biti študent pomeni več kot le učenje, ampak tudi odkrivanje in razpravljanje. Včasih je provokativen do starejših generacij.”

Minister za izobraževanje Gavin Williamson se je na to odzval na Twitterju:

“Odstranitev portreta kraljice s strani študentov Univerze v Oxfordu je preprosto absurdna. Je voditeljica države in simbol najboljšega, kar lahko Velika Britanija ponudi. V času svojega dolgoletnega vladanja si je neutrudno prizadevala za spodbujanje britanskih vrednot strpnosti, vključevanja in spoštovanja po vsem svetu.

– Gavin Williamson (@GavinWilliamson) 8. junij 2021

Predsednik vlade Boris Johnson je prek svojega tiskovnega predstavnika potrdil, da se strinja z Williamsonovim stališčem.

Na drugi ustanovi Univerze v Oxfordu, Oriel Collegeu, je 150 predavateljev izjavilo, da ne bodo poučevali študentov ali sodelovali pri drugih dejavnostih, vključno z razgovori, konferencami in seminarji, dokler univerza “ne odstrani kipa imperialista Cecila Rhodesa”.

Prejšnji mesec je bila ustanova obtožena rasizma, ker ni želela odstraniti kipa z ene od svojih stavb. “Rasizem in še vedno prisotne posledice kolonializma,” so dejali, “je mogoče učinkovito obravnavati le s sodelovanjem vseh univerzitetnih institucij. Odločitev družbe Oriel ta prizadevanja spodkopava.” Ko je neodvisna preiskovalna komisija junija lani pozvala k odstranitvi kipa Cecila Rhodesa, se je Oriel College s tem strinjal, vendar se je zaradi stroškov odločil za preložitev odstranitve.

Cecil Rhodes je bil v Angliji rojeni ekonomist, poslovnež, politik in rudarski mogotec, ki je v drugi polovici 19. stoletja deloval predvsem v Južni Afriki. Rhodes je bil goreč zagovornik britanskega imperija, podpiral je kolonialno širitev otoške države v južni Afriki in leta 1890 postal vodja vlade britanske kolonije Cape Town. Po njem je bila poimenovana kolonija Rodezija (zdaj Zimbabve in Zambija). Čeprav je Oriel Collegeu zapustil milijone funtov, njegove vrednote niso združljive s svetovnim nazorom sodobne univerze. Rhodes velja za imperialističnega in rasističnega. Zato je bila na primer hiša Cecil Rhodes House v Londonu marca na željo stanovalcev preimenovana v Park View House.

Protesti gibanja Black Lives Matter, ki se opredeljuje kot protirasistično, so od lanskega poletja povzročili preimenovanje 39 ulic, hiš in šol ter rušenje 30 kipov in spomenikov britanskih zgodovinskih osebnosti po vsej Veliki Britaniji.

Vir: Magyar Nemzet

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine