10.9 C
Ljubljana
torek, 27 septembra, 2022

Kuba: vlada prepovedala miren pohod za spremembe

Piše: Jože Jan

Ob prepovedi pohoda vlada trdi, da je socializem na otoku nepreklicen. Organizatorji demonstracije napovedujejo, da bodo protest, previden za 15. november, izvršili.

Po nekaj dneh tišine je kubanska vlada končno izjavila uradni odgovor organizatorjem miroljubnega opozicijskega pohoda: odločno NE. Več deset Kubancev, organiziranih okoli platforme Arhipelag, ki jo je po protestih 11. julija ustanovil dramatik Yunior García, je zaprosilo oblast za dovoljenje za mirno demonstracijo 15. novembra. Hoteli so zahtevati »izpustitev vseh političnih zapornikov, konec nasilja, spoštovanja vseh pravic Kubancev in reševanje razlik na demokratičen in miren način«.

Sklic manifestacije brez primere na Kubi – uradnega dovoljenja še nikoli ni nihče zaprosil – je sprva bil načrtovan za 20. november. Po objavi datuma je vlada napovedala vojaške vaje med 18. in 20. novembrom, zato so organizatorji datum spremenili.

Ta torek je vlada izdala izrecno prepoved: oblast ne priznava »legitimnosti razlogov, ki se navajajo za pohod« in meni, da je manifestacija »provokacija z rušilnimi nameni«. Kljub prepovedi so organizatorji objavili svojo odločitev, da bodo pohod izvršili 15. novembra.

Yunior García se je skupno z ostalimi aktivisti skliceval na 56. člen ustave, ki ščiti pravico do zbiranja, demonstracij in združevanj v zakonite in miroljubne namene.

»S tem odzivom je jasno, da se vlada ne želi vključiti v civiliziran dialog ali odpreti politične prostore za državljane«, je dejal García nekaj ur po prejemu obvestila župana Havane Alexisa Acoste, ki prepoveduje pohod. Organizatorji pričakujejo na pohodu udeležbo približno 5000 Kubancev.

V prepovedi občinska oblast odgovarja Garcíji, da ima pohod »očiten namen spodbujati spremembo političnega sistema na Kubi in predstavlja provokacijo kot del strategije«. Uradni odgovor vztraja, da je »pohod takoj po objavi prejel javno podporo ameriških politikov in medijev, ki spodbujajo ukrepe proti kubanskem ljudstvu, poskušajo rušiti državo in zahtevajo vojaško posredovanje«. Župan se sklicuje na ustavo, ki prepoveduje demonstracije. »V četrtem členu ustave je opredeljeno, da je socialistični sistem, ki podpira to ustavo, nepreklicen. Vsi ukrepi proti socializmu so nezakoniti«.

Kljub prepovedi, García zagotavlja, da bodo uveljavili svojo pravico do demonstracije na vsak način in se bodo »z vljudnostjo odzvali na avtoritarnost«. Čas bo pokazal, kako se bodo pisala naslednja poglavja tega političnega utripa brez primere na Kubi.

Vir: El País, Španija

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine