24.6 C
Ljubljana
sreda, 17 avgusta, 2022

Kuba in Venezuela pozvani, naj zapustita Svet za človekove pravice

Piše: Damian Ahlin

Organizacija Center za svobodno Kubo -CFC- je pred kratkim izrazila zadovoljstvo nad začasno prekinitvijo sodelovanja Rusije v Svetu ZN za človekove pravice in pozvala, naj se enak ukrep sprejme tudi v primeru Kitajske, Kube in Venezuele ter drugih držav.

Izključitev Rusije temelji na domnevnih “hudih in sistematičnih kršitvah človekovih pravic”, ki naj bi jih zagrešila ruska vojska v Ukrajini.

Center za svobodno Kubo, partnerska organizacija ženevskega vrha za človekove pravice in demokracijo, pozdravlja poziv organizacije UNWatch k izključitvi Kitajske, Kube, Eritreje, Libije, Mavretanije in Venezuele iz Sveta ZN za človekove pravice in se mu pridružuje, je v izjavi povedal John Suarez, izvršni direktor Centra.

Generalna skupščina ZN je pobudo pod vodstvom ZDA odobrila s 93 glasovi za, 24 proti in 58 vzdržanimi.

CFC s sedežem v Washingtonu je omenil, da je bila Kuba, ki je bila v Svet izvoljena leta 2020, torej istega leta, ko so se mu pridružile Rusija, Kitajska in Pakistan, ena od 24 držav, ki so glasovale proti začasno izključitvijo Rusije, med katerimi je bila tudi Nikaragva.

Dogodki v zadnjih dveh mesecih so pokazali, kako napačno je legitimirati režime, ki so aktivno sovražni do mednarodnih pravil človekovih pravic. Kubanski režim je že desetletja v ospredju spodkopavanja mednarodnih standardov človekovih pravic.

Vir: Deutsche Welle

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine