4.9 C
Ljubljana
sreda, 1 februarja, 2023

Kruto maščevanje Putinove soldateske: v novem obstreljevanju Zaporožja 17 mrtvih

Piše: C. R.

Ruske sile so v noči na nedeljo znova obstreljevale stanovanjske predele mesta Zaporožje na jugu Ukrajine. Pri tem je bilo po navedbah mestnih oblasti ubitih najmanj 17 ljudi. Med njimi je tudi otrok, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Mesto je bilo že v četrtek tarča ruskega raketnega napada, v katerem je po zadnjih podatkih umrlo 19 ljudi.

Tokrat je mesto zadelo deset izstrelkov, je na Telegramu zapisal sekretar zaporoškega mestnega sveta Anatolij Kurtev. Poškodovanih je najmanj 20 hiš in okoli 50 večnadstropnih stavb. Kot je dodal Kurtev, so poškodovane tudi štiri izobraževalne ustanove.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je napad označil za absolutno zlo. Kot je zapisal na Telegramu, se 49 ljudi, med njimi šest otrok, po napadu zdravi v bolnišnicah. Zatrdil je, da bodo odgovorni “odgovarjali pred zakonom in pred ljudmi”.

Mesto Zaporožje, ki je pod nadzorom ukrajinskih oblasti, leži v bližini frontne črte, kjer potekajo boji v okviru obsežne ukrajinske protiofenzive proti ruskim enotam, ki so okupirale velike dele Ukrajine.

V regiji Zaporožje stoji tudi največja jedrska elektrarna v Evropi, ki je v soboto po ponovnem obstreljevanju znova izgubila zunanji vir napajanja za hlajenje reaktorja in je tako odvisna od lastnih generatorjev. Čeprav je šest reaktorjev v hladni zaustavitvi, potrebujejo elektriko za zagotavljanje jedrske varnosti in zaščite, vključno s hlajenjem.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine