Ni še povsem jasno, ali bodo Britanci zaradi kronanja svojega kralja dobili tudi dodaten prosti dan ali pa bodo na Otoku – da lahko državljani primerno proslavijo kronanje – zgolj prestavili praznik dela, torej 1. maj. Samo kronanje bo sicer potekalo na soboto. To bo sicer prvo kronanje monarha Združenega kraljestva po skoraj 70 letih – kot je znano, je bila Karlova mati, Elizabeta, kronana dobro leto po te, ko je zasedla prestol, junija 1953. Buckinghamska palača je v zadnjih tednih namignila, da bo sama slovesnost gotovo krajša kot Elizabetina (ta je trajala kar tri ure), zaradi gospodarske situacije bo tudi manj razkošna, povabljenih bo manj ljudi kot pred sedmimi desetletji.

Obred kronanja, ki v Westminstrski opatiji tradicionalno poteka že vse od srednjega veka in je nekakšna mešanica verske in politične simbolike, bo vodil canterburijski nadškof Justin Welby.

Kot so poudarili v palači, bo ob kralju Karlu kronana tudi njegova žena Camilla. Da si želi, da bi Britanci sprejeli Camillo kot kraljico, je bila sicer tud želja pokojne kraljice Elizabete II., poteza pa še pred nekaj leti ne bi bila tako samoumevna kot danes – predvsem zaradi dejstva, da gre za Karlovo drugo ženo.

Karel bo ob kronanju star 74 let, s čimer bo postal najstarejši novookronani britanski monarh v zgodovini. Kot je znano, je postal kralj že ob smrti svoje matere Elizabete 8. septembra, maja bo to vlogo prevzel tudi dimbolno.

Mimogrede, dan kornanja, 6, maj, bo tudi četrti rojstni dan Karlovega vnuka Archieja Mountbatten-Windsorja, prvorojenca vojvode in vojvodinje Susseških, princa Harryja in Meghan.