13.6 C
Ljubljana
nedelja, 1 oktobra, 2023

Krog Angele Merkel se že posipa s pepelom – generalna sekretarka CDU priznala določene napake stranke

Generalna sekretarka nemških krščanskih demokratov (CDU) Annegret Kramp-Karrenbauer je v torek na konferenci v bližini Stuttgarta priznala, da je stranka v zadnjih letih probleme družbe postavila na stranski tir. Po njeni oceni so ljudje dobili občutek, da stranka ni zadostno nagovorila strahov in bojazni v družbi.

 

“Potem se niti ne smemo čuditi, ko si točno ti ljudje izberejo stranko, pri kateri imajo vsaj občutek, da se loteva teh težav,” je dejala kandidatka za vodjo CDU ter s tem nakazala na priljubljenost skrajno desne Alternative za Nemčijo (AfD).

“To je neuspeh zadnjih let, če želimo govoriti o neuspehu. Tu moramo in tu bomo postali boljši,” je dodala po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Nedavno je kandidat za predsednika CDU Friedrich Merz kritiziral svojo stranko, da je uspeh AfD na volitvah kar sprejela brez večjih pomislekov. A ga je Kramp-Karrenbauerjeva v nedeljskem intervjuju za Frankfurter Allgemeine Zeitung napadla nazaj, češ da so njegove izjave udarec v obraz vseh v CDU, ki se že leta borijo proti lažnimi informacijami, sovražnostjo in ščuvanjem, ki ga širi AfD.

Na torkovi peti od osmih regionalnih konferenc pa so bili vsi trije kandidati za vodstvo CDU, poleg Kramp-Karrenbauerjeve in Merza še minister za zdravje Jens Spahn, spravljivejši. Mirno so se predali vprašanjem članom stranke in izpostavili svoje politične vizije.

Je pa nekdanja ministrska predsednica Posarja ponovno pozvala k pravičnemu in odprtemu boju za položaj vodje CDU. Čeprav mediji poročajo o taborih znotraj stranke, je pojasnila, da zanjo obstaja le en tabor in ta se imenuje CDU. “Politični nasprotnik vedno sedi v vrstah drugih strank,” je dodala.

Krščanski demokrati bodo na kongresu 7. in 8. decembra odločali o novem predsedniku stranke, saj se nemška kanclerka Angela Merkel odpoveduje temu položaju. Glede na ankete ima največ možnosti ravno zaveznica Merklove Kramp-Karrenbauerjeva.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine