-1 C
Ljubljana
ponedeljek, 4 decembra, 2023

Kripto borza Binance napovedala umik z ruskega trga

Piše: C. R., STA

Borza kripto valut Binance se nekaj mesecev po tem, ko so mediji poročali, da se je zaradi pomoči Rusiji pri izogibanju zahodnim sankcijam znašla pod drobnogledom oblasti ZDA, umika z ruskega trga. Kot glavni razlog za odločitev so navedli, da njihovo poslovanje v Rusiji ni združljivo s strategijo skladnosti poslovanja.

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, je o tem, da ameriško pravosodno ministrstvo preverja trditve, da so Rusi Binance uporabili, da bi se izognili ameriškim sankcijam, uvedenimi zaradi invazije na Ukrajino, maja prvi poročal ameriški medij Bloomberg.

Podjetje, ki se trenutno sooča s številnimi regulativnimi ovirami, je sicer kakršnokoli vpletenost pri kršitvi sankcij že zanikalo, danes pa je sporočilo, da se “popolnoma umika z ruskega trga”.

Kot so navedli, bo postopek trajal leto dni, svoje premoženje v Rusiji pa bodo prodali podjetju CommEX, ki je začelo delovati šele v torek. CommEX je medtem v sporočilu prek družbenega omrežja X, prej znanega kot Twitter, novim ruskim uporabnikom že izrazil “prisrčno dobrodošlico”, na vprašanja uporabnikov na omrežju Telegram o lastništvu in sedežu podjetja pa ni želel podati odgovorov.

Kripto borza Binance se je v zadnjem obdobju znašla pod drobnogledom regulatorjev v več državah, ki so začeli preverjati zakonitost njenega poslovanja.

V Združenem kraljestvu so junija poostrili pogoji glede prodaje in trženja kripto valut za boljšo zaščito potrošnikov. Pred tem so se za strožjo regulacijo področja odločile tudi ZDA.

Ameriška komisija za vrednostne papirje in borzo je zoper kripto borzo Binance na začetku junija vložila kazensko ovadbo, podoben spor pa sprožila tudi v primeru kripto borze Coinbase.

Kripto borzo Binance je leta 2017 na Kitajskem ustanovil Kanadčan Changpeng Zhao, vendar je po zatiranju kripto valut s strani uradnega Pekinga preselil poslovanje v Singapur, Bahrajn, Dubaj, Pariz in na Kajmanske otoke.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine