10.1 C
Ljubljana
nedelja, 11 aprila, 2021

Krhko premirje med Angelo Merkel in nemškim notranjim ministrom Horstom Seehoferjem

Angela Merkel je včeraj pozno popoldne sklenila kompromis s svojimi bavarskimi partnerji glede migracijske krize in tako končala tedne dolg konflikt, zaradi katerega bi lahko padla njena vlada in razpadel njen konservativni blok.

Pod pogoji dogovora, ki sta ga spogajala Merklova in Horst Seehofer, nemški notranji minister in vodja bavarske CSU, bo Berlin zagotovil tako imenovane tranzitne cone ob nemški južni meji,torej na meji z Avstrijo, kamor bodo namestili migrante pred deportacijo, tiste, ki ne morejo prositi za azil v Nemčiji.

Kot vsak dober kompromis, tudi ta dopušča obema stranema, da razglašata zmago. Merkelova lahko reče, da je preprečila rešitev, ki se samodejno prilega Nemčiji in ne upošteva skrbi svojih sosedov. CSU lahko trdi, da je Merkel pristala na sprejemanje strožjih mejnih politik, kot bi ji bilo všeč.

Kot nemška najjužnejša dežela Bavarska pomeni za migrante prehodno deželo oziroma vrata v Nemčijo.

Dogovor je sledil dramatičnemu stopnjevanju konflikta Merklove z Seehoferjem v zadnjih dneh, ki je kulminiralo do konca nedelje, ko je Seehofer na srečanju bavarske stranke v Münchnu napovedal, da namerava odstopiti kot vodja CSU in minister za notranje zadeve, da bi preprečil globlji delitev z CDU.

Voditelji CSU so prepričali Seehoferja, da se je še enkrat srečal z Merklovo, da bi poskušal doseči kompromis. Pred srečanjem z njihovimi pogajalskimi skupinami se je dvojica v ponedeljek zvečer srečala z predsednikom Bundestaga Wolfgangom Schäublejem, starosto nemške konservativne politike, ki je pred tem opozoril, da obe stranki stojita nad breznom.

Številni vodilni v CSU so bili zaskrbljeni zaradi Seehoferjeve napovedi odstopa. Bavarski premier Markus Söder, ki ga mnogi krivijo za stopnjevanje spora, je pred srečanjem Merkel-Seehoferja poudaril, da je CSU zavezana Uniji, odkar obstaja 70-letna zveza konzervativnih strank, pa tudi vladni koaliciji.

Težave na domačem pragu

Spopad med sestrskimi strankami se je pojavil, ker se CSU pripravlja na težko državno volilno kampanjo na Bavarskem. Stranka trenutno uživa absolutno večino v svoji domači regiji, vendar pa ankete kažejo, da bo imela težave pri obrambi svojega položaja zaradi vzpona antiimigrantske Alternative for Germany (AfD) Alternative za Nemčijo.

Kot najjužnejša država Nemčije, je Bavarska glavna vrata beguncev v državo. Politika Merklove o azilu, ki jo mnogi kritizirajo kot preveč ohlapno, je postala res klic po za AfD v pretežno podeželski regiji, ki je povezana s tradicijo.
Zato mnogi analitiki verjamejo, da se je Seehofer odločil spopasti z Merklovo glede migrantske problematike pred volitvami. Medtem ko se Merklova, ki je v zadnjih letih zaostrila pravila za migrante, s Seehoferjem v bistvu strinja, je vseeno nasprotovala je njegovemu predlogu, naj bi migrante vrnili na mejo, če so se že registrirali v drugi državi EU. Merklova se je bala, da bi tak korak sprožil zapiranje meja v Avstriji in drugih državah v regiji, kar bi hitro odpravilo Schengenski sistem odprtih meja.

Glede na ponedeljkov dogovor, bodo migranti, ki so bili registrirani drugje, nameščeni v tranzitnih centrih ob nemško avstrijski meji, v migrantskih taboriščih kampih, ki bodo imela ravno takšen nikogaršnji status, kot območja na letališčih, iz katerih bodo prosilce za azil, ki so bili registrirani že v drugih članicah EU, vračali v te države. Dogovor predvideva, da bodo deportacije izvajali ob soglasju teh držav, na primer na podlagi administrativnih dogovorov. V primeru, da takih dogovorov ne bi uspeli doseči, bodo migrante vseeno deportirali, in sicer v Avstrijo, s katero bi se o tem dogovorili.

Ideja o tranzitnih centrih sicer ni nova. Merklova je takšno ureditev poskušala uvesti že med prejšnjim mandatom, a pri tem ni mogla dobiti podpore Socialnih Demokratov. Včeraj ni bilo jasno, ali bo ta stranka zdaj sprejela to politiko.

Prednost takšne ureditve je, da migrante lahko vrnejo v državo, kjer so bili registrirani, brez podaljšanega upravnega postopka, kakšen je zdaj. Tam nameščeni migrantibodo imeli minimalen stik z zunanjim svetom, ne bodo smeli delati v Nemčiji ali se učiti nemško.

Zadnje novice

Sorodne vsebine