22.4 C
Ljubljana
torek, 27 julija, 2021

Krepitev vezi med Brazilijo in ZDA

Novi brazilski predsednik Jair Bolsonaro bo marca obiskal ZDA, je v četrtek v Washingtonu sporočil vodja brazilske diplomacije Ernesto Araujo. Ob tem je napovedal “zelo drugačne” odnose med državama. Bolsonaro pravi, da je velik občudovalec ameriškega predsednika Donalda Trumpa, s katerim delita številne poglede.

Brazilijo je do lanske izvolitve Bolsonara vodila levica, ki ZDA ni bila tako naklonjena, Bolsonaro pa je že med kampanjo napovedal spremembe in obljubil vzpostavitev tesnih vezi z Washingtonom.

“Sem občudovalec predsednika Trumpa. Želi si velike ZDA. Jaz si želim veliko Brazilijo,” je dejal Bolsonaro, ki je mandat prevzel 1. januarja.

Kot je v četrtek povedal Araujo, je obisk Bolsonara v Washingtonu pričakovati v drugi polovici marca. Med njim bosta brazilski in ameriški predsednik med drugim razdelala novo vizijo partnerstva med državama, ki bo “na zelo drugačni, zelo globoki ravni”, je še povedal Araujo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Bolsonaro in Trump delita poglede na politiko v Latinski Ameriki. Oba si želita padca levičarskega predsednika Nicolasa Madura v Venezueli in ostro kritizirata vladi na Kubi in v Nikaragvi. Brazilija se, kot je v četrtek dejal Araujo, strinja z ZDA, da je Kuba velik del problema v Venezueli.

Predsednika Brazilije in ZDA imata tudi enako mnenje glede podnebnih sprememb in odnosov s Kitajsko.

Zadnje novice

Sorodne vsebine