14.5 C
Ljubljana
sobota, 10 aprila, 2021

Koronavirus odslej tudi uradno v vseh 50 zveznih državah ZDA

Prvo okužbo s koronavirusom so v torek odkrili tudi v Zahodni Virginiji, s čimer se je virus uradno razširil po vseh 50 zveznih državah ZDA, ki se z njim spopadajo vsaka po svoje brez celovite enotne nacionalne strategije iz Washingtona. Do torka zvečer je število okužb v ZDA doseglo skoraj 6000 primerov, umrlo pa je več kot 100 ljudi.

 

V reviji Science so objavili študijo univerze Columbia, ki na podlagi tega, kar se je dogajalo na Kitajskem po izbruhu koronavirusa decembra lani, ugotavlja, da v ZDA najverjetneje doslej še niso odkrili kar 86 odstotkov vseh primerov okužb. Gre za osebe, ki imajo blage simptome in nevede okužbo prenašajo naprej.

Zvezna vlada in kongres v Washingtonu pripravljata zakon za gospodarsko pomoč v višini več kot 1000 milijard dolarjev, predsednik ZDA Donald Trump pa je podprl zamisel, da vsakemu Američani čim prej pošljejo ček. Finančni minister Steven Mnuchin je dejal, da bo šlo za “znatno vsoto”, ni pa navedel točke številke. Dejal je, da milijonarji te pomoči ne bodo dobili, in kongres posvaril, naj ukrepa, sicer ZDA grozi skok stopnje brezposelnosti na 20 odstotkov.

Po dveh mesecih čakanja in prepiranja o tem, ali je izbruh koronavirusa demokratska in medijska zarota proti predsedniku Trumpu, so se v ZDA v zadnjem tednu dni zavedli problema, čeprav celovite enotne strategije še ni. Ponekod na primer zapirajo bare in restavracije, drugje so še odprti, ponekod zapirajo plaže, drugje so odprte in tako naprej.

Trump je Američanom priporočil, naj se ne zbirajo v skupinah, večjih od deset ljudi, v torek pa je dejal, da si ne želi uvesti nacionalne karantene. Župan mesta New York Bill DeBlasio je v torek meščane opozoril, da lahko v 48 urah ukaže zaprtje mesta, kar je že storil San Francisco, kjer so izhodi na prosto dovoljeni samo za iskanje hrane in zdravniške pomoči.

DeBlasio je v torek zvečer dejal, da so samo v mestu odkrili 923 primerov okužbe in deset mrtvih zaradi koronavirusa. Obljubil je, da bodo v četrtek začeli izvajati po 5000 testov na dan, kar bodo sprva omejili na bolnišnice in na ogrožene skupine prebivalstva. ZN, ki so v New Yorku, so za zdaj še odprti za diplomate in novinarje, Varnostni svet pa je najmanj do konca tedna odpovedal vsa zasedanja.

Zvezna uprava za hrano in zdravila (FDA) je Američane opozorila, naj ne grmadijo hrane, ampak kupujejo sproti toliko, kot potrebujejo za teden dni, ker oskrba ni motena. Nekatere samopostrežne verige v ZDA so začele omejevati število kupcev, ki so lahko naenkrat v trgovini, in določajo posebne ure, ko lahko nakupujejo le starejši.

V prizadevanjih proti koronavirusu v 22 zveznih državah sodeluje narodna garda, mornarica ima v pripravi obe ladji bolnišnici, da ju pošlje, kamor bo potrebno, vojska pa se je začela pripravljati na namestitev posebnih poljskih ali terenskih bolnišnic. Pentagon prav tako ponuja pet milijonov posebnih mask za dihanje in 2000 ventilatorjev ministrstvu za zdravstvo ZDA, ki bo to delilo naprej.

V torek so potekale strankarske volitve predsedniških kandidatov v treh državah, v Ohiu pa jih je guverner v zadnjem trenutku preprečil. Vodstvo demokratske stranke poziva zvezne države, naj v nadaljevanju kampanje vsem volivcem omogočijo glasovanje po pošti.

Ponekod po ZDA so slavili praznik Sv. Patricka sicer brez parad, vendar s tradicionalnim pijančevanjem v barih, drugje pa so bari in restavracije zaprte. V New Yorku tistim, ki jih odprejo, grozi aretacija. Niso sicer povsem zaprte, ker lahko stranke naročajo hrano na dom ali jo pridejo prevzet v restavracijo.

Zapiranje restavracij, barov, športnih prireditev, gledališč in vsega drugega povzroča ogromno škodo ljudem, ki so ostali brez zaposlitve. Nevada je v torek zvečer zaprla svoj edini vir prihodka, igralnice, v Oklahomi, Georgiji in drugje, kjer v torek še ni bilo zaprtja barov in restavracij pa so se nekateri lastniki v skrbi za zdravje zaposlenih za tak ukrep odločali sami.

Miami je v torek zaprl plaže, drugje na Floridi so še ponekod odprte, zaprli pa so jih na Portoriku. V Los Angelesu je začelo zmanjkovati krvi, ker so v zadnjih tednih preklicali 160 krvodajalskih akcij, vesoljska agencija Nasa je poslala na delo od doma vse zaposlene razen tistih, ki so nujni za vodenje misij v teku.

Gvatemala je preklicala sporazum o sodelovanju z ZDA pri azilu in sporočila, da ne bo več sprejemala izgnanih Gvatemalcev nazaj domov. Trumpova vlada resno razmišlja o popolnem zaprtju meja.

Newyorški milijarder Michael Bloomberg je sporočil, da bo za boj proti koronavirusu namenil 40 milijonov dolarjev, ki jih bosta dobila Svetovna zdravstvena organizacije (WHO) in ameriška organizacija Vital Strategies.

 

Zadnje novice

Sorodne vsebine