24.7 C
Ljubljana
nedelja, 20 junija, 2021

#Koronavirus: Množični dogodki kot “biološke bombe”: Trije športni dogodki, po katerih so v lokalnih bolnišnicah dnevno umrli 2,5 – 3,5 ljudje več, kot drugod

Množični dogodki, ki so se v Veliki Britaniji odvili med 8. in 13. marcem – gre za obdobje, ko je virus že prispel v državo, a vlada še ni sprejela omejitvenih ukrepov, ki jih Britanci poznajo pod imenom “lockdown” – bi lahko povzročili med 2,5 in 3,5 dodatnih umrlih oseb na dan v bolnišnicah na področju, kjer so se odvijali dogodki, v 20. do 35. dneh po dogodkih, kaže aktualna analiza, ki jo je objavilo podjetje Edge Health, osrednji izvjalaec analiz za britanski zdravstveni sistem (National Health Service (NHS)).

V analizi, ki jo je objavil britanski The Telegraph in jo lahko v celoti preberete na povezavi, ki jo objavljamo na povezavi na koncu članka, so zajeli tri dogodke, ki so se v Veliki Britaniji zgodili med 8. in 13. marcem in so v lokalnih bolnišnicah povzročile očitno več smrti v primerjavi s podobnimi bolnišnicami na področjih, kjer množičnih dogodkov ni bilo. Gre za Festival Cheltenham, tekmo Lige Prvakov pod okriljem UEFA med Liverpoolom in Atleticom iz Madrida in nogometnim derbijem v Manchestrom.

Raziskava je po besedah soustanovitelja podjetja Edge Health Georga Batchelorja pomembna z vidika zmanjševanja tveganja pred morebitnim novim valom koronavirusa, da bi omilili ali zmanjšali tveganje, ki ga prinaša. Pojasnil je: “Vidimo, da obstaja jasna povezava med masovnimi zbiranji in infekcijo. Zelo verjetno je, da se prenos virusa drastično poveča, ko se več ljudi nahaja na malem prostoru.”

Britanska vlada, ne gre pozabiti, da je na intenzivni negi pristal tudi prvi mož Boris Johnson, je vse tri množične dogodke marca dopustila z argumentom, da ni znanstvenih dokazov, da so množična zbiranja za širitev virusa pomembne dejavnik. Da javni dogodki za 60 odstotkov povečajo prenos virusa, je pokazala tudi raziskava Inštituta za globalne spremembe Tonya Blaira. Članek navaja, da bi, za primerjavo, odprtje šol povečalo prenos virusa za polovico manj kot množični dogodki, torej za 30 odstotkov.

Zaradi tekme Lige Prvakov v Liverpoolu, na katero je prišlo iz Madrida kakšnih tri tisoč Atleticovih navijačev, čeprav je so bili v Španiji na dan tekme 11. marca zaradi Covida-19 že prepovedni množični dogodki, na katerih bi se zbralo več kot tisoč ljudi, je Liverpoolska mestna oblast pretekli teden uvedla celo preiskavo, ki bo ugotavljala neposredno povezavo med tekmo in stopnjo smrtnosti v lokalnem okolju. Na dan tekme je bilo v mestu zgolj šest potrjenih primerov okužbe s koronavirusom, od tedaj pa je v lokalnih bolnišnicah umrlo že 250 oseb. Mimogrede, da navijači ne bi smeli potovati na tekmo, je medtem dejal tudi madridski župan Jose Luis Martinez-Almeida.

Odgovorne za javno zdravje pozivajo k preiskavi tudi zaradi festivala Cheltenham, saj je v bolnišnici v Gloucestershiru umrlo že 125 oseb, medtem ko so v drugih bolnišnicah v regiji, dveh v Bristolu, Swindnu in Bathu številke precej nižje. V vsaki od bristolskih so zabeležili 58 smrti, v Swindnu 67, v Bathu pa 46.

Pri Telegraphu opominjajo, da ne gre zgolj za britanski fenomen, saj je bila februarska nogometna tekma Lige Prvakov med Atlanto in Valencio v Bergamu prava “biološka bomba,” na kateri je bilo na stadionu San Siro v Milanu več kot 44 tisoč navijačev. Na tisoče primerov okužb pa je bilo po Evropi raznešenih iz smučarskih središč, v Aziji pa iz verskih srečanj.

Škandal24

Izbrali smo drugačen pristop, pomagajte podpreti Demokracijo.

V ozračju politične korektnosti in ekonomske negotovosti prihodki od oglasov komaj zadoščajo za ohranitev neodvisnega in svobodnega glasu revije in spletne strani Demokracije. V nasprotju z ostalimi mediji smo se odločili, da svoje spletne vsebine ohranimo brezplačne za vse. V času, ko je sledenje aktualnim informacijam nujno, verjamemo, da si vsak od nas zasluži dostop do natančnega in celovitega pregleda vsebin. Če prebirate naše članke, vas prosimo, da nas podprete z donacijo, ki bo zagotovila, da nas boste lahko še naprej spremljali in brali. TUKAJ.

Hvala Vam.

Zadnje novice

Sorodne vsebine