19.1 C
Ljubljana
sreda, 23 junija, 2021

Kontraadmiral De Felice poziva k pomorski blokadi

Piše: C. R.

Upokojeni kontraadmiral italijanske vojne mornarice Nicola de Felice je včeraj objavil kritične zapisa glede migracijske politike EU. Na svoji Facebook strani je zapisal:

»Neuspeh notranje ministrice Lamorgese: Evropa je Italijo spet pustila na cedilu

Na srečanju EU na Portugalskem ni bilo konkretnega odgovora o preselitvi migrantov, ki so pristali na italijanski obali. Od leta 2018 je bilo iz Italije v druge države premeščenih le 1273 migrantov, medtem ko jih je na kopnem pristalo več kot 80.000.

Italijanska strategija, ki se osredotoča na ponovne naselitve, je torej porazna in odpira “vroče” poletje, če se metoda ne spremeni. Lahko pričakujemo prihod približno 70.000 nezakonitih migrantov (in ne “beguncev”, torej v nobenem primeru *ne* za ponovno naselitev) na obale Sicilije, Sardinije in Salenta. Poletni posel za kriminalne tihotapce znaša približno 350 milijonov evrov (= zgolj voznine nezakonitih migrantov za prevoz do italijanske obale ali na ladje NGP). In posel “sprejema” v Italiji v višini približno 100 milijonov evrov. Vse to plačajo davkoplačevalci.«

Kontraadmiral je bil tudi kritičen do načrta Bruslja, oziroma komisarke za notranje zadeve Ylve Johansson, češ, da je neizvedljiv in predlagal svojo strategijo: »Sporazumi s Tunizijo in Libijo za skupno pomorsko in kopensko patruljiranje Evrope in obalnih držav v afriških teritorialnih vodah, da bi zatrli tihotapce, preprečili smrti na morju in podpirali “spontano in prisilno” vračanje v države izvora.«

Za učinkovito pomorsko blokado

Upokojeni visoki mornariški oficir, ki je bil ob koncu svoje kariere poveljnik vojne mornarice za področje Sicilije in zato zelo dobro pozna razmere, je zelo glasen nasprotnik množičnih migracij. V svojih izjavah za medije oziroma na spletu pogosto ponavlja svojo rešitev, kako zaustaviti množične migracije:

»Pomorsko blokado je treba razumeti in izvajati s sporazumom s tunizijsko vlado, ki omogoča skupno evropsko-tunisijsko pomorsko patruljo v tunizijskih teritorialnih vodah s sredstvi in instrumenti, ki jih zagotavlja ali financira Evropska unija. Blokada mora biti usmerjena izključno proti tihotapcem, tako da se prepreči vsak poskus pošiljanja bark ali gumijastih čolnov s celine. Tuniziji je treba načeloma omogočiti, da se na kopnem opremi z mrežo takšnih video in radarskih nadzornih sistemov, ki bi prek operativnega centra že od samega začetka nadzorovali nezakonito gibanje nezakonitih priseljencev in kriminalnih trgovcev z ljudmi.

Prisotnost evropskih sil na kopnem in na morju je nujna za podporo šibkim tunizijskim oboroženim silam ter za preprečevanje poskusov dogovarjanja in vpletenosti skorumpiranih agentov.

Podobno pobudo je treba izvesti tudi v Libiji.

Poleg tega morajo države, katerih zastave vijejo ladje nevladnih organizacij, zbrati pogum in umakniti svoje zastave s teh ladij, da ne bodo mogle več pluti.«

Vir: UME

Zadnje novice

Sorodne vsebine