11 C
Ljubljana
sreda, 12 maja, 2021

Kongresni demokrati potrdili zakonska predloga za obnovo financiranja vlade

Kongresni demokrati so prvi dan sklica novega 116. kongresa izpolnili obljubo in potrdili dva zakonska predloga za obnovo financiranja vladnih agencij, za katere letošnji proračun še ni potrjen. Bela hiša ni pripravljena na kompromis, dokler predsednik Donald Trump ne dobi 5,6 milijarde dolarjev za zid na meji z Mehiko.

Ameriški senat je pod vodstvom republikanca Mitcha McConnela decembra soglasno potrdil predlog zakona o začasnem podaljšanju financiranja ministrstva za domovinsko varnost do 8. februarja z okrog 1,3 milijarde dolarjev za zid oziroma ograjo na meji z Mehiko. Predstavniški dom pod demokratskim vodstvom je zdaj potrdil identičen predlog z 239 glasovi proti 192, vendar McConnel pravi, da gre za politično nastopaštvo.

Problem je v tem, ker je Trump lani najprej podprl 1,3 milijarde dolarjev, zato je senat podaljšek financiranja za domovinsko varnost sprejel brez težav. Nato pa so Trumpa napadli njegovi desni mediji in se je ustrašil, da bo izgubil bazo, zato je predlog zavrnil, zahteval 5,6 milijarde dolarjev ter s tem zaprl lastno vlado. Brez plačila je od 22. decembra okrog 800.000 javnih uslužbencev, od katerih jih polovica sicer dela.

McConnell doslej ni kazal velikega zanimanja za zid, vendar pa je njegova politična usoda zaradi demokratske večine v predstavniškem domu vezana na Trumpa. Vodja senatne večine pravi, da senat ne bo potrdil ničesar, s čimer se Trump ne bo strinjal, kar pomeni, da bo vlada še naprej zaprta, ker je Pelosijeva ponovila, da naj Trump na denar za zid kar pozabi.

Z 241 glasovi proti 190 je bil potrjen tudi predlog o potrditvi proračuna do 30. septembra za vse ostale agencije, kot so ministrstvo za kmetijstvo, zunanje zadeve, pravosodje, notranje zadeve in druga. Trump zavrača potrditev tudi tega predloga, ki ga je senat potrdil prav tako že lani. Danes naj bi bil v Beli hiši nov sestanek o obnovi financiranja vlade med Trumpom in kongresnimi voditelji.

Ideja o postavitvi zidu na meji, za katerega bi plačala Mehika, je bila Trumpova priljubljena predvolilna obljuba leta 2016, čeprav je tudi njegovi podporniki večinoma niso jemali resno. Všeč jim je bilo, ker poudarja nevarnost nezavarovane meje in nezakonitega priseljevanja v ZDA.

Od 22. decembra lani je zid postal za Trumpa in republikance vprašanje političnega preživetja. Vendar pa mora vsak zakon o proračunski porabi po ustavi izvirati iz predstavniškega doma, kjer imajo večino demokrati.

Trump sicer zahteva denar za zid od kongresa, obenem pa zagotavlja, da za zid že plačuje Mehika. V četrtek se je počutil zapostavljenega, ker so televizije prenašale začetek zasedanja novega kongresa in s tem demokrate, tako da je prvič, odkar je na oblasti, prišel v sobo za novinarske konference.

Bela hiša je njegovo nastop, ki je bil pravzaprav izjava, sicer označila za novinarsko konferenco. Trump je prišel v spremstvu mejnih agentov in skupaj so zahtevali zid. Ameriški predsednik je presenetil z lepimi besedami o Pelosijevi, ki ji je čestital za nastop položaja predsednice predstavniškega doma kongresa in je ni z ničemer napadel.

Pelosijeva je medtem Trumpa uradno povabila, naj ima v torek, 29. januarja, govor o položaju v državi, dva njena kongresnika pa sta podala zahtevo za začetek postopka za odstavitev predsednika ZDA oziroma impeachment. Brad Sherman iz Kalifornije in Al Green iz Teksasa sta to storila že leta 2017 in 2018, vendar se postopek ni nadaljeval, saj so predstavniški dom vodili republikanci.

Zahteva ne bo šla naprej niti tokrat, saj večina demokratov impeachmenta ne želi, vsaj dokler ne bo konec preiskave posebnega tožilca Roberta Muellerja. Sherman je dejal, da to razume. V pravosodnem odboru pa so demokrati začeli postopek potrditve predloga zakona za zaščito Muellerja pred Trumpom, če bi ga ta morebiti skušal odpustiti pred koncem preiskave.

Zadnje novice

Sorodne vsebine