17.7 C
Ljubljana
ponedeljek, 15 aprila, 2024

Konflikt se stopnjuje: Kremelj zahteva opravičilo britanske premierke zaradi afere z zastrupitvijo

Kremelj je danes zahteval opravičilo britanske premierke Therese May in njene vlade, ki je za napad na bivšega ruskega dvojnega vohuna Sergeja Skripala z živčnim strupom obtožila ruskega predsednika Vladimirja Putina.

 

“Njihova teorija v nobenem primeru ne bo nikoli potrjena, ker je ni mogoče potrditi,” je v torek zvečer izjavil Putinov tiskovni predstavnik Dmitrij Peskov.

“Britanski zunanji minister, ki je obtoževal predsednika Putina, in britanska premierka bosta morala nekako pogledati v oči kolegom iz EU. Na nek način se bosta morala opravičiti ruski strani,” je dodal.

“To bo gotovo dolga zgodba, ta nesmisel je šel predaleč,” je še povedal Peskov, ki spremlja Putina na obisku v Turčiji.

Putin je kasneje danes v Ankari dejal, da Moskva ne pričakuje opravičila Londona, ampak računa na zmago zdrave pameti. “Na nič ne čakamo. Želimo, da na koncu zmaga zdrava pamet ter da mednarodni odnosi ne bodo okrnjeni,” je po poročanju nemške tiskovne agencija dpa dejal ruski predsednik.

Vodja ruske obveščevalne službe SVR Sergej Nariškin pa je danes izjavil, da je bila zastrupitev Skripala “groteskna provokacija” britanskih in ameriških obveščevalnih služb. “Kar se tiče groteskne provokacije s Skripalovima, ki so jo zakuhale britanske in ameriške obveščevalne službe, številne evropske države ne sledijo Londonu in Washingtonu, temveč hočejo videti, kaj se je zgodilo,” je dejal.

Nariškin je še dejal, da je za Washington boj proti neobstoječi ruski grožnji postal prava obsesija, primerljiva z obdobjem hladne vojne. “Dosegel je takšne razsežnosti in razvil takšne nesmiselne značilnosti, da je čas, da govorimo o vrnitvi mračnih časov hladne vojne,” je poudaril po navedbah francoske tiskovne agencije AFP.

Britanske oblasti trdijo, da je zelo verjetno, da za napadom na Skripala in njegovo hčerko Julijo z živčnim strupom novičok 4. marca v britanskem Salisburyju stoji Rusija. Moskva obtožbe odločno zavrača.

Britanski zunanji minister Boris Johnson je prst uperil neposredno v Putina rekoč, da je zelo verjetno on ukazal napad.

Iz britanskega vojaškega laboratorija, v katerem so analizirali živčni strup, so sicer v torek sporočili, da ne morejo dokazati, da je bila snov izdelana v Rusiji.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine