17.2 C
Ljubljana
četrtek, 21 septembra, 2023

Končno presekan gordijski vozel: Predčasne parlamentarne volitve bodo v Veliki Britaniji 12. decembra

Britanski poslanci so danes z 438 glasovi za in 20 proti potrdili, da bodo predčasne parlamentarne volitve na Otoku 12. decembra, na spletni strani poroča britanski BBC.

Poslanska zbornica je tako danes podprla datum predčasnih volitev, ki ga je predlagala britanska vlada pod vodstvom Borisa Johnsona. Zakonodaja o predčasnih parlamentarnih volitvah bo sedaj romala v lordsko zbornico, kjer naj bi o tem glasovali predvidoma v sredo. Kot ocenjujejo poznavalci, naj bi bil novi britanski premier, če se v lordski zbornici ne bo zgodilo nič nepričakovanega, znan v petek, 13. decembra.

Po poročanju Sky News bodo decembrske predčasne volitve prve volitve v decembru po letu 1923. Predvolilna kampanja bo osredotočena na razpravo o odhodu Velike Britanije iz Evropske unije.

Britanski poslanci so danes brez glasovanja pred tem podprli predlog britanskega premierja Borisa Johnsona o predčasnih parlamentarnih volitvah. V kasnejšem glasovanju so nato zavrnili predlog opozicijskih laburistov, da bi predčasne parlamentarne volitve pripravili 9. decembra. Volitve na omenjeni datum je namreč podprlo 295 poslancev, 315 jih je bilo proti, poroča na spletni strani britanski BBC.

Podpredsednik parlamenta je pred tem zavrnil razpravo o predlogu opozicije, da bi starostno mejo za volilno pravico znižali na 16 let in da bi pravico glasovanja dobili tudi državljani Evropske unije, čeprav je imel podporo več strank.

Današnji premierjev poskus za razpis predčasnih parlamentarnih volitev je bil že njegov četrti, odkar je poleti prevzel položaj. Nazadnje so predlog za razpis volitev 12. decembra zavrnili v ponedeljek, ko predlog ni prejel potrebne dvotretjinske večine.

Johnson je v razpravi pred glasovanjem poudaril, da Velika Britanija potrebuje nov parlament, da bi izvedla brexit. “Samo ena pot je, da se ob tej neizprosni parlamentarni obstrukciji izvede brexit,” je povedal Johnson po poročanju britanskega BBC. “Treba je osvežiti ta parlament in dati ljudem izbiro,” je poudaril.

Kritičen je bil tudi do glavne opozicijske laburistične stranke, ki ji je očital, da želi zgolj zavlačevati. “Brexita ne želijo ne 31. oktobra, ne 31. novembra, ne 31. januarja,” je dejal.

Vodja laburistov Jeremy Corbyn je v odzivu povedal, da njegova stranka “podpira volitve, ker se želimo znebiti te lahkomiselne in destruktivne konservativne vlade”. Poudaril je, da je “čas za pravo spremembo”.

Povedal je, da so laburisti pripravljeni na volitve, ne glede na to, za kateri datum predčasnih volitev se bo poslanska zbornica odločila.

Johnson je tik pred nocojšnjim glasovanjem o predčasnih volitvah desetim od skupno 21 izključenim konservativnim poslancem ponudil vrnitev v poslansko skupino. Vsi so pred približno dvema mesecema v sporu glede Johnsonove politike do brexita glasovali proti lastni vladi. Zaenkrat še ni znano, koliko od njih bo Johnsonovo ponudbo tudi sprejelo.

Britanski premier je svoj predlog naslovil na poslance Alistairja Burta, Caroline Nokes, Grega Clarka, Eda Vaizeya, Margot James, Richarda Benyona, Stephena Hammonda, Steva Brine, Richarda Harringtona in vnuka Winstona Churchilla, Nicholasa Soamesa, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

PODPRITE DEMOKRACIJO!

Drage bralke, dragi bralci, donirajte Demokraciji in podprite pluralnost slovenskega medijskega prostora!

Sorodne vsebine